Tirilye – Mudanya Gezi Rehberi

Tirilye – Mudanya Gezi Rehberi

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir sahil köyü olan Trilye veya eski adıyla Zeytinbağı Beldesinin ulu çınar ağaçlarının altındaki kahveleri, cumbalı küçük evleri ve taş sokaklarıyla doğal yapısını korumuş olan bir yer. Tirilye’de bir Yunan kasabası havası var; bunun sebebi Rumların uzun yıllar boyunca burada yaşamış olması. Rum mimarisinin hakim olduğu bu güzel köyde bol bol fotoğraf çekebilir, deniz manzaralı banklarda oturup manzarayı seyredebilir veya kitap okuyabilirsiniz. Tirilye henüz keşfedilmemiş Marmara bölgesi gezi yerlerinden biri.

Tirilye - Mudanya Gezi Rehberi

Tirilye’nin daracık sokaklarında dolaşırken tarihin içinde yürüdüğünüz hissine kapılıyorsunuz; kiliseler ve bitişik nizam ahşap evler insanda bu duyguyu uyandırıyor. Köyün renkli ve hayat dolu sokaklarında Bizans, Rum ve Türk mimari örneklerini yansıtan 2 veya 3 katlı kagir, kerpiç, ahşap cumbalı; kırmızı kiremit damlı evler göreceksiniz. Rüzgara teslim olmuş Trilye kahvelerinde çaylarını yudumlayanlar, nostaljik havalı dükkanlar ve çeşmeler size keyif, huzur ve sakinlik duygusu verecek. Köyde bulunan Rumlardan kalma 7 kilise, 3 ayazma ve 3 manastırdan ayakta kalabilenler sadece üç kilise. Bunların en büyüğü olan Aya Todori Kilisesi bir kubbe eklenerek Fatih Camii’ne dönüştürülmüş. Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan ve döneminin en iyi hamamlarından biri olarak gösterilen Osmanlı hamamının restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, Bizans döneminde yapılan ve o dönemlerde içme ve kullanım suyu olarak kullanılan tarihi değeri olan çift kurnalı “Sofalı Çeşme” yi görmelisiniz.

Mavi ve yeşilin türlü tonlarını seyrederek huzurlu saatler geçirebileceğiniz Tirilye’de ne yana baksanız zeytin ağaçları görüyorsunuz. Bir bakışta tamamını görebileceğiniz köyün sahil bandı yürüyüş alanları, lokanta ve kafeler, çay bahçeleriyle dolu. Başlıca geçim kaynağının zeytincilik olduğu bu şirin köyde keyifli bir hafta sonu kaçamağı yapıp hafiflediğinizi hissettikten sonra geri dönerken zeytin ve zeytinyağı da almanız tavsiye ediliyor.

Tirilye - Mudanya Gezi Rehberi

Bölgede üzüm yetişmemesine rağmen, Rumlardan kalma bir gelenek olan şarapçılık halen sürdürülüyor. Dönerken başka bölgelerden getirilen üzümlerle yapılan lezzetli şaraplardan da alabilirsiniz.

Günlük hayatın karmaşasından ve stresinden uzakta keyifli saatler geçirebileceğiniz Tirilye’ye gitmişken sahilde bulunan balık restoranlarından birinde tadına doyulmaz balıklar yiyebilirsiniz. Tirilye günübirlik gezi için mükemmel bir seçenek.

Tirilya’da görülecek yerler: Kemerli Kilise, Dündar Evi, Taş Mektep, Fatih Camii, Kapanca Limanı, Tirilye Evleri

Tirilye – Mudanya Nasıl Gidilir :
Bursa Tirilye arası yaklaşık 41 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 50 dakika kadar sürmektedir.
Mudanya Tirilye arası yaklaşık 12 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 15 dakika kadar sürmektedir.
İstanbul Yenikapı’dan deniz otobüsü ile Mudanya’ya geldikten sonra karayolundan minibüsler ile 15 dakikada ulaşılabilir.
İstanbul’dan Bursa yönüne otomobili ile gidenlerse Gemlik’i 3 km. geçtikten sonra Engürücük sapağından girerek Kurşunlu, Güzelyalı, Mudanya üzerinden Trilye’ye varabilirler. Karayolları yön levhalarında Trilye değil Zeytinbağı yazmaktadır.

comments title

  1. Tirilye’nin daracık sokaklarında dolaşırken tarihin içinde yürüdüğünüz hissine kapılıyorsunuz; kiliseler ve bitişik nizam ahşap evler insanda bu duyguyu uyandırıyor. Köyün renkli ve hayat dolu sokaklarında Bizans, Rum ve Türk mimari örneklerini yansıtan 2 veya 3 katlı kagir, kerpiç, ahşap cumbalı; kırmızı kiremit damlı evler göreceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi
Marmara

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi

Yalova denilince aklımıza ilk gelen kaplıcaları olsa da Atatürk’e ev sahipliği yapmış Yürüyen Köşk’ün burada bulunuyor olması bir diğer özelliğidir. Atatürk’ün isteği ile etkilendiği ulu bir çınar ağacının etrafına yapılması istenen köşk bir aydan kısa sürede tamamlanarak 1929 yılında kullanılır hale gelmiştir. Bir süre sonra büyüyüp yeşeren çınar ağacının uzayan dalları zamanla evin çatısına dokunarak […]

Devamını oku
Marmara

Gönen Kaplıcaları Rehberi

Gönen Balıkesir’in tertemiz bir havaya ve çok güzel bir doğaya sahip olan ilçelerinden biri; Gönen kaplıcaları ise bu güzel kasabayı sağlık turizmi açısından önemli kılan unsur. 70.000 metrekarelik bir milli parkın içerisinde yer alan bu kaplıcaların sularından içmek veya banyo kürleri yapmak yoluyla faydalanmak birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Bir zamanlar Mısırlılara, Romalılara ve Bizanslılara […]

Devamını oku
Marmara

Değirmendere Gezilecek Yerler

Kocaeli ilinin en güzel yerlerinden biri olan Değirmendere küçük, sıcak ve samimi havalı güzel bir sahil kasabasıdır. 1999’da 17 Ağustos depremi sırasında yaşanan ağır hasar ve can ve mal kayıpları Değirmendere’nin nüfusunu etkilemiştir. Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı olan bu eski belde daha önceleri Gölcük’ünkinden daha kalabalık bir nüfusa sahipti. Gezilecek Yerleri ile birlikte küçük ve […]

Devamını oku