Şirince – İzmir
Şirince makete benzeyen konakları ve doğal güzelliği ile huzur verici bir belde. Bölgede bulunan tarihi yörelere yakın olmasından dolayı yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri durumundadır. Efes Antik Şehri’ne 12 km, Selçuk’a 8 km uzaklıkta olmasından dolayı tarihi yerleri ziyaretten sonra dinlenmek amacıyla turistler buraya gelmekteler.
Şirince’ye ulaştığınızda köy meydanında aracınızı park edip yürüyerek gezinize devam etmelisiniz. Aslında köyü gezmenin en iyi yolu sokaklarda rastgele dolaşmaktır. Çünkü her gezdiğiniz sokakta bir güzellik bulunmakta. Sokaklarda gezerken yerler taş olduğu için dikkat etmeniz gerekmekte. Tarihi Rum evlerinin arasında dolaşmak çok dinlendirici ve huzur vericidir. Şirince doğallığını yitirmemiş bir köy, köyün sakinleri çok sıcak ve içtenler. Şirince’de bulunan tarihi evler eskisine sadık kalınarak korunmuş olup tüm evler iki katlıdır. Köydeki evlerin çoğu 19.yy ve daha öncesinde yapılmıştır. 1923 yılında yapılan nüfus mübadelesi sonucu Şirince’de yaşayan Rumlar Yunanistan’a gitmiş Kavala’daki Türkler Şirince’ye gelmişler.
Şirince’ye gittiğinizde bir gün yeterli olmazsa ve bu huzurlu ortamda daha çok vakit geçirmek isterseniz konaklama imkanları da bulunmakta. Otele çevrilmiş konaklarda kalmak çok güzel bir seçenek olacaktır. Bu konaklarda amaç 19.yy Anadolu kültürünü yaşatmak olup yabancı turistlerin çok ilgisine çekmektedir. Bu konaklarda kalmanın maliyeti biraz yüksektir ama isterseniz bölgede bulunan pansiyonlarda da konaklayabilirsiniz.
Köyde bulunan iki kiliseden büyük olanı Aziz Yoannes Kilisesi kapısında bulunan yazıta göre 1805 yılında yapılmış. Köy girişinde bulunan Aziz Dimitrios Kilisesi bir dönem cami olarak kullanılmış. Son yıllarda bütün süslemeleri, freskleri yok oldu için tümden çökme tehlikesine karşı kalanının kurtarılmasına çalışılmakta.
Çevrede görülecek yerler
Sütini Mağarası 7 km, Yedi Uyuyanlar Mağarası 11 km uzaklıktadır.
Efes müzesi 8 km, Efes 10 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Geziniz sonunda yorgunluk atabilmek için en uygun yer Çınar altı Meydanı olup, asırlık çınarlar altında içeceğiniz bir çay tüm yorgunluğu unutturacaktır.
Yöresel yemekleri tatmak isterseniz beldenin girişinde bulunan Artemis Şarap evinin bahçeli lokantası bulunmaktadır. Bu bina 80 – 100 yıl önce köyün okuluydu ve restore edilerek günümüzde restoran olarak hizmet verilmektedir. Yazın köye ve ovaya bakan bahçesinde oturup yöresel tatları yemek çok keyif verici.
Şirince sokaklarında çöp şiş, gözleme, şirince köfte ve yerel ot mezelerine kadar çeşitli yiyeceklerden yemeniz mümkün. Keşkek, efe kebap, saç kavurma ve çökertme en çok tercih edilen yemekler arasındadır. Bölgede şarapçılık geçim kaynağı olup zeytinleri de çok güzeldir.
Şirince geziniz sonunda hatıra olarak alabileceğiniz şarap, cam işleri, tahta oyma eşyalar, sabun gibi hediyelikler köylüler tarafından tezgahlarda satılmaktadır.
Şirince – İzmir Ulaşım
İzmir – Şirince arası 63 km dir. Aracınız yoksa Selçuk’tan Şirince’ye gün boyu otobüsler kalkmaktadır. Selçuk’tan hafif virajlı bir yolla Şirince’ye ulaşılmakta olup yol boyu zeytin ve meyve ağaçları arasından ulaşılmaktadır. Şelçuk’a 8 km, Efes Antik Kente 12 km, Kuşadası’na 30 km uzaklıktadır.