Şile Gezilecek Yerler

Şile – İstanbul Şile güzel denizi, plajı ve doğasıyla İstanbul’un yanı başında güzel bir tatil yeridir. Yazlık konutların son yıllarda artmasıyla çok kalabalıklaşmasına rağmen çok dinlendiricidir. Her mevsimde gidilebilecek bir yer.

Şile’ye günübirlik gidebileceğiniz gibi hafta sonunuzu da geçirebilirsiniz. Şehrin kalabalığından uzak sakin ve dinlendirici bir yer Şile. Özellikle yazın deniz ve kum için çok tercih edilmektedir. Şile’nin kumu ince taneli ve altın rengi olup şifa dağıtmaktadır. Romatizmalı hastalıklara iyi gelmektedir.

Şile’ de deniz pek tekin değildir. Dalgalarla birlikte ayağınızın altındaki kumda kayar dikkatli olun.

Şile Gezilecek Yerler
Şile Gezilecek Yerler

Şilede gezilip görülecek yerler
Şile merkezde bulunan Şile Kalesi, Şile Feneri, Ağlayan Kayalar, Hanımsuyu çeşmesi, Akçakese, Kumbaba Tepesi ve Kumbaba Plajı, Yeniköy’de bulunan Vaftiz Yeri ve Kilise kalıntısı, Sortullu Köyü’nde bulunan Lahit Mezar ve Kabakoz Köyü’nde bulunan Kilise kalıntısı görülmeye değer.

Şile Kalesi
Şile’nin sembollerinden biri olan kale Ocaklı Ada üzerinde bulunmaktadır. Kale Bizanslılar tarafında yapılmış olup Osmanlılar döneminde de denizden gelebilecek saldırılara karşı gözetleme amacıyla kullanılmıştır. Kale 12 metre yüksekliğinde olup 10 x 10 genişliğindedir. Ayrıca, Hasanlı Köyünde bulunan Sarıkavak Kalesi ve Yeşil Vadi yakınlarındaki Heciz Kalesi görülmesi gereken yerlerdendir.

Şile Feneri
Şu an Türkiye’nin en büyük dünyada da faal olan en büyük ikinci fenerdir. Fener 1859 yılında Sultan I.Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Fener ziyarete açıktır ve Mayıs – Ağustos ayları arasında ziyaret edilebilmektedir. Fenerin yanında ziyaretçilerin dinlenebileceği çay bahçesi bulunmaktadır.

Şile Gezilecek Yerler
Şile Gezilecek Yerler

Ağlayan Kayalar
Şile Feneri’nin 600 metre kadar arka tarafında bulunan ve kayalar arasından çıkan su kaynağıdır. Akışı ve görüntüsü ağlayan bir insana benzetildiğinden bu ismi almıştır.

Hanımsuyu Çeşmesi
1871 yılında Osmanlılar tarafından yaptırılmıştır. Hala kullanılmaktadır. Şile’de bulunan diğer bir tarihi çeşme 600 yıllık olup Bizanslılar tarafından yaptırılmıştır. Kabanoz Köyünde bulunan çeşmenin adı Kabanoz Çeşmesidir.

Kumbaba Tepesi ve Kumbaba Plajı
Şile ‘ye girmeden sola dönerek yaklaşık 2 km dere boyunca giderseniz Kumbaba Plajına varırsınız. Burada ağaçların gölgesinde kamping ve karavan alanı bulunmaktadır. Kumbaba plajında deniz ve kum çok güzeldir. Kumunun romatizmalı hastalar iyi geldiği söylenmektedir. Kamping alanında duş, soyunma kabini ve tuvaletler bulunmaktadır. Ayrıca, bir şeyler yiyebileceğiniz kafeterya bulunmaktadır.
Burada çadır kurabileceğiniz gibi otel ve pansiyonlar da vardır.

Akçakese
Şile ‘ye 17 km mesafede bir sahil köyü. Akçakese ‘nin 1 km uzunluğunda çok güzel bir kumsalı bulunmakta. Ayrıca, sahil boyunca da birbirinden güzel koylar bulunmaktadır. Sahilde kamp kurabilirsiniz veya Kabanoz köyünde konaklaya bilirsiniz.

Akçakese Şile arasında bulunan Kabanoz köyündeki evler Safranbolu evlerini çağrıştırmakta olup görülmeye değerdir.

Akçakese’ye özel aracınız yoksa Şile Ağva arası çalışan otobüslerle de ulaşabilirsiniz.

Şile’de Ne Yenir?

Şile Balıkçılık açısından zengin olup mezgit, palamut, kalkan ve istavrit en çok avlanan balıklardır. Şile’de bulunan restoranlarda taze balık ve lezzetli mezelerden yiyerek gün batımını izleyebilirsiniz.

Şile’ye Ulaşım
İstanbul ‘a 60 km uzaklıkta olup Ümraniye – Şile yolundan çok rahat ve keyifli bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Aracınız yoksa Üsküdar’dan Şile – Ağva otobüsleri kalkmaktadır.

comments title

  1. İstanbul’a yakın olması büyük avantaj. Haftasonu yolların çok kalabalık olması ise dejavantaj.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi
Marmara

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi

Yalova denilince aklımıza ilk gelen kaplıcaları olsa da Atatürk’e ev sahipliği yapmış Yürüyen Köşk’ün burada bulunuyor olması bir diğer özelliğidir. Atatürk’ün isteği ile etkilendiği ulu bir çınar ağacının etrafına yapılması istenen köşk bir aydan kısa sürede tamamlanarak 1929 yılında kullanılır hale gelmiştir. Bir süre sonra büyüyüp yeşeren çınar ağacının uzayan dalları zamanla evin çatısına dokunarak […]

Devamını oku
Marmara

Gönen Kaplıcaları Rehberi

Gönen Balıkesir’in tertemiz bir havaya ve çok güzel bir doğaya sahip olan ilçelerinden biri; Gönen kaplıcaları ise bu güzel kasabayı sağlık turizmi açısından önemli kılan unsur. 70.000 metrekarelik bir milli parkın içerisinde yer alan bu kaplıcaların sularından içmek veya banyo kürleri yapmak yoluyla faydalanmak birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Bir zamanlar Mısırlılara, Romalılara ve Bizanslılara […]

Devamını oku
Marmara

Değirmendere Gezilecek Yerler

Kocaeli ilinin en güzel yerlerinden biri olan Değirmendere küçük, sıcak ve samimi havalı güzel bir sahil kasabasıdır. 1999’da 17 Ağustos depremi sırasında yaşanan ağır hasar ve can ve mal kayıpları Değirmendere’nin nüfusunu etkilemiştir. Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı olan bu eski belde daha önceleri Gölcük’ünkinden daha kalabalık bir nüfusa sahipti. Gezilecek Yerleri ile birlikte küçük ve […]

Devamını oku