Patara plajı Kaş Fethiye karayolu üzerinde olup Kaş merkeze 45 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en geniş ve en uzun kumsalıdır. Genişliği 800 metre olup uzunluğu yaklaşık 17 km dir. Patara kumsalı caretta caretta‘ların yumurtlama kumsalı olduğu için Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir. Patara antik kenti’nin olduğu kısım kumsalın en çok ziyaretçi çeken kısmıdır. Her yıl binlerce yabancı ve yerli turist bu bölgeyi ziyaret etmektedir. Patara kumsalında deniz çok sığ olup yüzmek için çok uygun değildir. Deniz daima kendisine çektiği için dikkatli olmazsanız boğulma tehlikesi yaşayabilirsiniz.
Xanthos vadisinde denize açılabilecek tek yerin Patara olması nedeniyle tarih boyunca önemli bir kent olmuştur. Yapılan kazılar sonunda şehrin tarihinin M.Ö. VI. ve V. Yüzyıla ait olduğu anlaşılmaktadır.
Eski kaynaklardan öğrendiğimize göre şehir Xanthos’tan gelen koloniler tarafından kurulmuştur. Pınara’nın tarihi Troya’ya kadar uzanmaktadır. Pınara Lykia birliği içinde üç oy hakkına sahip altı şehirden birisidir. İskender’in ölümünden sonra Bergama Krallığına bağlanmış sonra Roma’nın bir şehri olmuş. Bu dönemde canlanmış olan şehir 141 ve 240 yıllarındaki depremlerde büyük hasar görmüştür.1957 yılındaki depremde de dağdaki kayalar aşağı kaymıştır.
Hıristiyanlar için önemli bir merkezdir ve “Noel Baba” denilen Saint Nicholaos Patara’lı dır. St. Paul Roma’ya gitmek için gemiye Patara’dan binmiştir. Erken Hıristiyanlık döneminde Patara Piskoposluk merkezi olmuştur. Patara gözde olduğu için Piskoposu Eudemos olmuş bundan sonra ise şansızlıklar başlamıştır. Kutsak kişiler buraya yüz çevirmiş ve liman kumlarla dolmuştur bundan dolayı da gemiler yanaşamamış Patara’da önemini yitirmiştir.
Şehrin akropolü yuvarlak bir kayadadır. Şehrin harabelerindeki zengin mimari kalıntılar şehrin eskiden refah içersinde yaşadığını göstermektedir. Patara girişindeki yolda Likya tipi Roma Devri’ne ait mezar anıtları bulunmaktadır. Girişte üç gözlü Zafer Takı, sular altında kalmış olan üç nefli liman Kilisesi ve Hurmalık Kamamı kalıntıları bulunmaktadır. Patara tiyatrosu tahmini 10.000 kişiliktir.
Turistik bir yer olan Patara’da çok sayıda otel, motel, pansiyon, alışveriş merkezleri ve yöresel yemeklerden yiyebileceğiniz restoranlar bulunmaktadır.
Patara Ulaşım – Patara’ya Nasıl Gidilir?
Kaş’a bağlı Kalkan bölgesinde Patara plajına gidilmektedir. Patara Antik kenti bu plajın girişindedir. Xanthos vadisinin güneybatı ucundadır.