Mersin Yemekleri
Mersin doğal ve tarihi güzellikler yanında çok zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Mersin geziniz sırasında bu muhteşem yemekleri ve tatlılarından çok sevecekleriniz olacaktır. Mersin zengin flora, deniz ürünleri ve tarım ürünlerine sahip olmasından dolayı mutfak kültürü çok gelişmiştir. Akdeniz’den çıkartılan balık ve deniz ürünleri bakımından çok çeşitli ve zengindir. Deniz ürünlerinden Jumbo karides, lagos, ahtapot, eşkina, çipura, subye, kalamar bir kısmını oluşturmaktadır. Deniz ticareti yolu ile farklı bölgelere giden – gelen gemiler kültürel çeşitlilik oluşturmuş ve zengin bir mutfak ortaya çıkarmıştır. Mutfak kültürü Toroslar’ın yükseklerine gidildikçe farklılıklar göstermektedir.
Tantuni
Kebap çeşitleri Mersin mutfağının esasını oluşturmaktadır. En yaygın olan kebap çeşidi de Tantuni’dir. Tantuni küçük parçalara ayrılmış biftekten yapılmakta ve lavaş ekmeğine sarılıp yenilmektedir. Onlarca çeşit kebap yapılmakta olup Güneydoğu mutfağına göre bazıları değişiklik göstermektedir. Mesela içli köfte Güneydoğu’da kızartılarak yapılmaktadır fakat Mersinde haşlanarak pişirilmekte ve daha hafif olmaktadır.
İçeceklerden en çok tercih edileni şalgam suyu olup, yazın meyan şerbeti içilmektedir. Yemeklerden sonra ise Mersin usulü Tarsusî kahve içilmektedir. Aslında bu bildiğimiz Türk kahvesi fakat fincanda değil çay bardağında servis ediliyor.
Cezerye
Tatlı çeşidi bakımından da çok zengin bir ilimizdir. En özgün tatlısı havuçtan yapılan cezerye’dir ve her yerde bulunmaktadır. Cezerye’nin fındıklı, Antep fıstıklısı ve karışık çeşitleri yapılmaktadır. Bir başka tatlısı da künefedir. Özellikle Ramazanda çokça tüketilen tatlısı Kerebiç farklı bir lezzet. Beyaz bir köpüğün içinde yatan, içli köfteye benzeyen içi Antep fıstığı veya cevizle dolu olan irmikten yapılmış bir tatlıdır. Kerebiç beyaz köpüğünden dolayı değişik bir lezzet denemelisiniz. Son zamanlarda yapılan bir tatlı da Mersin’de yetiştirilmeye başlayan avokado ile yapılmakta. Avokado, dövülmüş ceviz, tahin ve balla yapılmaktadır.
Mersin yemekleri acılı, ekşili ve bol baharatlıdır. Çok acıya alışık değilseniz restoranlarda yediğiniz yemeklere dikkat edin sipariş vermeden önce sorun.
Mersin ilinde bulunan balık restoranlarında taze ve lezzetli deniz ürünleri yiyebileceğiniz gibi. Kebap restoranlarında özel kebap çeşitlerini yiyebilirsiniz.
Özel günlerde kavurma, bişi, şeker helvası, peynir böreği, cibir ve ince ekmek pişirilmektedir. Arapaşı çorbası geleneksel yemeklerden biridir. Özellikle kahvaltı ve öğle yemeklerinde bazlama yapılmaktadır. Çorbalardan topalak, maş, yüzük, kulak çorbası ünlüdür. Cızlama, çileme, dolaz, topalak, tava kebabı, tantuni, cezerye, samsıra, keşkek, gaygana, su helvası, övelemeç başlıca yemekleridir.
Mersinden evinize dönerken cezerye ve kerebiç’i kendinize ve sevdiklerinize alabilirsiniz.
Tantuni ve cezeryenin tadını Mersinden başka yerde alamazsınız.:)
Mersin yemeklerini çok beğeniyorum ama uygun mevsimde gitmek şartıyla. Temmuz agustos aylarında Mersin’e giderseniz sıcak ve rutubetten yemek yiğecek haliniz kalmaz.