Laleli Gezi Rehberi

Laleli, kapalıçarşı’nın batı tarafında Rus ve iranlı nüfusun yoğun olduğu kaotik bir semt. Arka sokaklarında ucuz dükkanların arasına serpiştirilmiş, geçmişin görkemini taşıyan binaları görmek hala mümkün. Bunların arasında yeni restore edilmiş Laleli ve Valide Sultan Külliyeleri ile mini alışveriş merkezleri olarak kullanılan eski han binalarını sayabiliriz. Bizans kiliseleri ise Fenari İsa ve Bodrum camilerine dönüştürülmüş.

Restore edilmiş olan Büyük Taş Han mistik dokusu ile çok büyüleyici bir mekan. Büyük Taş Hanı ya da diğer adıyla Çukur Çeşme Hanı Laleli Cami külliyesine ait olduğu düşünülmektedir. Laleli Camii’ni ziyaret eden kişi içindeki zarafet ve uyumdan hemen etkilenir.

Laleli Gezi Rehberi

Laleli’ye nasıl gidilir? Ne yenir? Ne yapılır? Nerede kalınır? ve alışveriş…

Laleli’ye nasıl gidilir?

Zeytinburnu veya Sirkeci’den tramvaya binip Laleli yada Aksaray durağında inebilirsiniz. Sultanahmet’ten yaklaşık yarım saatlik bir yürüme mesafesindedir. Taksim’den kalkan 46H ve 61 B no’lu otobüsleri kullanabilirsiniz.

Laleli ‘de nerede yenir?

Yöresel lezzetleri ve Osmanlı mutfağı lezzetlerini yiyebileceğiniz restoranlardan bazıları …

Hatay Akdeniz Sofrası

Tuzda piliç ve kuzu spesiyalleri arasında. Bu lezzetleri yiyebilmek için önceden sipariş vermeniz gerekmektedir.Pazar brunchlarında yüzden fazla çeşit yiyecek vardır.
Adres:Ahmediye Caddesi No.44/A Vatan Hastahanesi karşısı Aksaray-İstanbul
Tel: 0212 531 33 33

Has Kral Sofrası

Tuzda piliç, kuzu ve testi kebabı arka sokaklarda bulunan bu restoranın ana yemekleridir. Tuzda kuzu için bir gün, testi kebap için üç saat, tuzda piliç için ise iki saat önceden haber vermeniz gerekmektedir. Porsiyonlar ise 3 ile 10 kişilik gruplara göre yapılmaktadır.
Adres:Ragıp Bey Sokak no.25 Aksaray-İstanbul
Tel:0212 534 97 07

Mardin Kaburga Sofrası

Spesiyal yemeği kuzu dolmasıdır ama menüde mumbar dolması da bulunmaktadır. Doğu Anadolu mutfağının pek çok lezzetli yemeği menüde bulunur.
Adres: Guraba Hüseyinağa mahallesi, Şekerci sokak no.8 Aksaray-İstanbul
Tel: 0212 532 73 73

Laleli Gezi Rehberi

Laleli’de ne yapılır?

Aksaray tramvay durağının yanında , XVI. Yüzyılda Sofular Camii külliyesinin bir parçası olarak inşa edilen Sofular Hamamı’nda keyif yapabilirsiniz. Çifte hamam inşa edildiği XVII. Yüzyıldan bu yana kadın ve erkeklere ayrı bölümlerde hizmet veriyor. Evliya Çelebi dönemin saygın kişileri arasında bu hamamın çok popüler olduğunu anlatıyor.

Laleli ‘de nerede kalınır?

Crowne Plaza İstanbul

265 odalı otele Tayyare Apartmanı ev sahipliği yapıyor. Her türlü modern donanımın olduğu odaların bir kısmı iç avluya, bir kısmı da Laleli Camii’ne ve ana caddeye bakar.
Adres: Ordu caddesi no.226 Laleli-İstanbul
Tel: 0212 444 93 33

Hotel Polatdemir

Aksaray tramvay durağına ve önemli noktalara çok yakın olan otelin hoş renklerde döşenmiş 45 odası bulunmaktadır. Üst katlardaki süitlerden manzara da var.
Adres:Aksaray caddesi no.7 Laleli-İstanbul
Tel:0212 518 55 40

Laleli’de Alışveriş

1907 yılında açılan Koska Helvacısı zincirinin ilk dükkanı Laleli’de, uğramadan buradan ayrılmayın. İçeride birbirinden lezzetli helva,lokum ve şekerlemeler bulunmaktadır.

comments title

  1. Restore edilmiş olan Büyük Taş Han mistik dokusu ile çok büyüleyici bir mekan. Büyük Taş Hanı ya da diğer adıyla Çukur Çeşme Hanı Laleli Cami külliyesine ait olduğu düşünülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi
Marmara

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi

Yalova denilince aklımıza ilk gelen kaplıcaları olsa da Atatürk’e ev sahipliği yapmış Yürüyen Köşk’ün burada bulunuyor olması bir diğer özelliğidir. Atatürk’ün isteği ile etkilendiği ulu bir çınar ağacının etrafına yapılması istenen köşk bir aydan kısa sürede tamamlanarak 1929 yılında kullanılır hale gelmiştir. Bir süre sonra büyüyüp yeşeren çınar ağacının uzayan dalları zamanla evin çatısına dokunarak […]

Devamını oku
Marmara

Gönen Kaplıcaları Rehberi

Gönen Balıkesir’in tertemiz bir havaya ve çok güzel bir doğaya sahip olan ilçelerinden biri; Gönen kaplıcaları ise bu güzel kasabayı sağlık turizmi açısından önemli kılan unsur. 70.000 metrekarelik bir milli parkın içerisinde yer alan bu kaplıcaların sularından içmek veya banyo kürleri yapmak yoluyla faydalanmak birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Bir zamanlar Mısırlılara, Romalılara ve Bizanslılara […]

Devamını oku
Marmara

Değirmendere Gezilecek Yerler

Kocaeli ilinin en güzel yerlerinden biri olan Değirmendere küçük, sıcak ve samimi havalı güzel bir sahil kasabasıdır. 1999’da 17 Ağustos depremi sırasında yaşanan ağır hasar ve can ve mal kayıpları Değirmendere’nin nüfusunu etkilemiştir. Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı olan bu eski belde daha önceleri Gölcük’ünkinden daha kalabalık bir nüfusa sahipti. Gezilecek Yerleri ile birlikte küçük ve […]

Devamını oku