Antalya ‘ya gelince görülmesi gereken yerlerden biri de Kurşunlu Şelalesi. Manzara mükemmel, doğa çok güzel, gürül gürül akan şelale bu güzellikler arasında piknik yapmak ve bu ortamı yaşamak lazım. Bölgede bulunan akarsuların ortak amacı Akdeniz’e ulaşmak olduğu için Toros Dağlarının yamaçlarından çağlayanlar oluşturarak akmaktadır. Suyun aktığı yerlerde gölet oluşmaktadır suyun bol olduğu dönemde yedi gölet oluşmaktadır. Bu çağlayanların sayısı 20 den fazladır bunların en güzelleri Antalya’nın 15 km .kuzeyindeki Düden, 18 km batısındaki Kurşunlu ve Manavgat’ın 3 km kuzeyindeki Manavgat Şelalesidir.
Kurşunlu Şelalesine su 18 metre yükseklikten dökülmektedir ve 2 km bir kanyonun içinde kalmaktadır. Bu alan 1986 yılında parkı haline getirilerek ziyarete açılmıştır. 1991 yılında ise Tabiat parkı haline getirilmiştir. Şelale ve piknik alanı 33 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Piknik alanı içinde manzara seyir terasları,restoran,çocuk parkı,otopark,gezinti patikaları bulunmaktadır.
Tabiat parkı içinde konaklama imkanı bulunmamaktadır fakat Kemer, Belek ve Antalya çok yakın olduğu için buralarda konaklayabilirsiniz.
Şelale etrafında Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen piknik alanı, şelaleden inen suyun aktığı derenin kenarında bulunan yaya gezi yolu ve bitki zenginliği bakımından ilginç yerlerdendir. Yaya gezi yolu üzerindeki Bitki Tüneli denen bölümde çeşitli bitki türleri dikkati çekmektedir. Şelaleye piknik alanının kuzeybatısında bulunan merdivenlerden inilerek ulaşılmaktadır. Şelalede su on metre yükseklikten düşmektedir ve aşağı da küçük bir gölcük oluşturmaktadır. Bu küçük gölün içinde yengeç,balık ve su kaplumbağası yaşamaktadır. Ayrıca bu küçük gölün batı yönünde restore edilmiş 200 yıllık bir su değirmeni bulunmaktadır. Bu su değirmeni çalışmaktadır.
Nisan ve Aralık ayları arası parkı gezmek için en uygun zamandır. Doğa yürüyüşleri ve günübirlik piknik yapabilirsiniz bu tabiat parkında. Yürüyüş parkurundaki yürüyüşler 40-45 dakika sürmektedir. Yürüyüş sırasında yüzün üstünde çeşidi olan kuş türlerinden bir kısmını görebilirsiniz. Tabiat parkı içindeki yürüyüş parkuru engebeli bir arazi olduğundan inişler ve çıkışlardan oluşmakta, yer yer de merdiven tırmanmanız gerekmekte küçük çocuğunuz varsa bu yürüyüşü tavsiye etmem. Yürüyüş sırasında şelalenin altındaki mağaradan geçerken çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Köprüye çıkıp ördekleri izlemek ve beslemek çok keyifli.
Tabiat parkında tilki, tavşan, yaban domuzu, ibibik, sincap, üveyik, yarasa, ağaçkakan, sazan, su kaplumbağası, kertenkele ve yılan bulunmaktadır.
Tabiat parkında kızılçam hakimdir ayrıca doğu çınarı, defne, yabani zeytin, sakız ağacı, söğüt, incir ve harnup ağaçları vardır. Alıç, zakkum, mersin, yabani gül, ılgın, böğürtlen, ladin, kekik, yabani nane, eğrelti ve sarmaşıklar bitki çeşitleri olarak bulunmaktadır. Su bitkileri de bulunmaktadır bunlardan topalak, nilüfer, su avizeleri, su nanesi, kamış bitkileri vardır.
Parka girişte belli bir ücret ödüyorsunuz bunun dışında arcınıza bir ücret ödemiyorsunuz ve başka bir ücret ödemeden parkın tüm bölümlerinden faydalanabilirsiniz.
Kurşunlu Şelalesinde Ne yenir ?
Tabiat parkı içersinde yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz tesis bulunmaktadır.
Burada bulunan restoranlarda her türlü et ızgara, alabalık ve diğer balık çeşitlerinden yiyebilirsiniz. Ayrıca gölün çevresindeki piknik alanında kendi getirdiklerinizle piknik yapabilirsiniz. Bu doğal güzelliklerin bir arada toplandığı yerde piknik yapmak ayrı bir keyif doğrusu.
Kurşunlu Şelalesine Nasıl Gidilir?
Kurşunlu Şelalesi‘ ne, Antalya‘ dan Aksu kasabası yönüne gidin, Antalya Havaalanı‘ ndan 3 km. kadar sonra, yol levhalarından da anlaşılacağı gibi, sola sapılarak gidilmekte. 8 km’ lik asfalt yoldan, bahçeler ve tarlalar arasından geçerek , otomobil ile on beş dakika içinde Kurşunlu Şelalesi‘ ne ulaşırsınız. Ulaşım, belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanabilmektedir.
Kurşunlu Şelalesine Yakın yerler
Düden Şelalesi
Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Kayak Merkezi
Manavgat Şelalesi