Küre Dağları – Kastamonu
Küre Dağları adeta doğanın bize verdiği bir armağan. Bizim de bu güzelliğe sahip çıkmamız ve korumamız gerekmektedir. Bu doğal güzelliğin korunması gerektiğine karar verildi ve 2010 yılında burası milli park ilan edildi. Küre Dağları dik eğimli yamaçlar üzerinde gür ormanlarla kaplıdır. Yüksek düzlükler, dik kanyonlar, ana kayayı dikine keserek denize dökülen akarsular, düdenler, kayalık duvarlar, bahçe, tarlalardan oluşan kırsal doku ve kırsal yerleşim alanlarından oluşmaktadır. Küre Dağları Türkiye’deki mağara ve kanyonlar bakımından en zengin yerlerinden biridir. Bölgede bulunan kanyonlar, boğazlar, mağaralar ve düdenler ilginç jeolojik oluşum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Milli Park 3700 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve en yakın yerleşim yerleri Pınarbaşı, Arıt, Kurucaşile, Cide, Ulus, Azdavay ve Amasra’dır.
Küre dağları zengin habitat çeşitliliğine sahiptir. Uluslararası ve ulusal öneme sahip yaşlı ve bakir orman örtüsüne sahiptir. Birçok bitki türü ve endemik bitkiler bu milli park sınırları içersinde karşınıza çıkmaktadır. Ormanları gür ve zengin ağaç türleriyle kaplıdır. Bu Milli park içersinde 675 bitki taksonunun yaşadığı bilinmektedir. Uzmanlara göre ise bu sayının bundan çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Bunlardan 100 kadarı endemik bitki.
Küre Dağları birçok hayvan türü içinde doğal yaşam alanı sağlamaktadır. Bölgede Türkiye’de yaşayan 132 memeli türünün 40 kadarına rastlanmaktadır. Bu hayvanlardan bazıları vaşak, bozayı, ulugeyik, susamuru gibi memeli türleridir. Bölgede 129 kuş türü yaşamakta olup bunların 46 ‘sı tehdit altındadır. Bölge gece ve gündüz yırtıcıları açısından da çok zengindir.
Bu bölgede yaşayan halk özgün giyim – kuşam, zengin yerel mutfak, halk müziği gibi kültürel değerlerini günümüze kadar korumuş ve yaşatmaya devam etmekteler. Doğa yürüyüşleri, manzara seyri, tırmanma, kırsal yaşam aktiviteleri gibi doğa turları bölgeye yapılmaktadır.
Milli Park içersinde görülecek yerler
Ilgarini mağarası: 850 metre uzunluğunda 250 metre derinliğindedir. Roma ve Bizans dönemine ait kilise, şapel ve sarnıçlar bulunmaktadır. Ayrıca binlerce yılda oluşmuş olan sarkıt ve dikitler muhteşem bir görüntü sunmakta.
Ejder Mağarası: Buraya inmek profesyoneller için mümkün olup mağara girişte ihtişamıyla büyülemekte.
Mantar mağarası: Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız bu mağaradaki sarkıt ve dikitlerin muhteşem görüntülerini çekebilirsiniz.
Valla Kanyonu, Aydos Kanyonu, Delikli Şile Mağarası, patikalar, Ayı Gölü, şelaleler, Kızılkilise, Türbe Tepe, Loç Kanyonu, Kirazlıdere Çorumna arkeolojik alanı ve Roma yolu, doğal fıstık çamları yayılış alanı, Ceneviz su kuyuları, Yukarıdere milli parkın başlıcaları arasında sayılabilir.
Bölgede kışlar soğuk yazlar ılık geçer. Bundan dolayı Küre Dağları Milli Parkını ziyaret etmek için en uygun dönem yaz aylarıdır. Bölge Haziran ve Ağustos dönemlerinde en geniş kullanım olanaklarına sahiptir. Park içinde konaklama imkanı bulunmamaktadır. En yakın yerleşim merkezleri ve köylerde pansiyonlarda konaklama yapabilirsiniz.
Küre Dağları – Kastamonu Ulaşım
Kastamonu, İstanbul`dan karayolu ile 520 km., Ankara`dan 240 km., Zonguldak`tan 265 km., İzmir`den 820 km. uzaklıktadır.
5-6 sene öce Küre dağlarına gezi yapma imkanım oldu hakikaten doğal güzellikler müthişti. Doğa tutkunlarına tavsiye ederim.