Kaymaklı Yeraltı Şehri – Kapadokya – Nevşehir

Kaymaklı Yeraltı Şehri – Kapadokya – Nevşehir

Tüf kayaların oyulmasıyla yapılmış Kaymaklı Yeraltı Şehri Kapadokya gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Normalde sekiz katlı olan ve 5000 kişinin yaşayabileceği büyüklüktedir. Günümüzde sadece dört katı geziye açıktır. Geziye açık en derin nokta yerin 20 metre altıdır. Diğer katlarında geziye açılabilmesi için düzenlemeler yapılmaktadır.

Yeraltı şehrinin yapımına milattan önce Hitit ve Frig uygarlığı döneminde başlanmıştır. Onuncu yüzyıla kadar kullanılmaya devam edildiği düşünülmekte. Yer altı şehirleri 1500 yıldan fazla kullanılmıştır. Bizans imparatorluğu döneminde Müslüman Arap devletleri sınırlarını genişletmek istemiştir. Hıristiyanlığın önemli bir merkezi olan Kapadokya’ya kadar genişletmek için saldırılar düzenlemişlerdir. Bundan dolayı da halk korunma amaçlı olarak yer altı şehirlerini kullanmıştır.

Yer altı şehrinin girişinde hediyelik eşyalar satan dükkanlar bulunmaktadır. Gezinizin sonunda buradan hatıra olarak kendinize ve sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.

Ziyaretçilerin yollarını kaybetmemesi için gezi yolları oklar ile işaretlenmiştir. İnişte kırmızı, çıkışta ise mavi oku takip etmelisiniz. Katlar arasında geçişler sadece bir kişinin geçebileceği genişlikte olup ters yöne girmeniz sorun yaratacaktır. Kaymaklı yer altı şehri ana havalandırma bacasının etrafında kurulmuştur. Havalandırma sistemini çok iyi yapmışlar dördüncü katta dahi hiçbir sorun yaşamıyorsunuz.

Yer altı şehrinin ilk katı hayvan barınağı olarak kullanılmış. Uzun dönem yeraltında kalmaları gerektiğinde taze gıda ihtiyaçlarını karşılamak için hayvanlardan faydalanmışlar. Ayrıca hayvanları alt katlara indirmek zor olduğu içinde birinci kata yerleştirmişler.

Yer altı şehri 1960’lı yıllarda temizlenip ziyarete açılana kadar çevredeki evler birinci kata tüneller kazarak kiler olarak kullanmışlar.

İkici katta bir kilise bulunmakta, tavanı diğer kısımlara göre daha yüksektir. Kilisenin yanında ise önemli kişiler için kullanılan mezar bulunmaktadır. Katlar arasında geçişleri kapatmak için sürgüler bulunmaktadır. Bu sürgüler değişik büyüklükte ve yuvarlak taşlardır. Saldırılarda gelen davetsiz misafirlere karşı yapılmış çıkışı olmayan tüneller ve tuzak olarak kullanılan bölümler bulunmaktadır. Tuzaklar yeterli olmazsa ve askerler diğer katlara ulaşırsa diye kaçış için gizli geçitlerde yapmışlar. Derinkuyu yer altı şehrine uzanan 10 km uzunluğunda bir tünel olduğu da söylenmekte.

Üçüncü kat diğer katlara göre daha geniş olup erzak deposu olarak kullanılmıştır. Şarap, buğday ve un saklama bölümü bu kattadır. Mutfak ve şıra yapılan yer şıra hane de bu kattadır.

Dördüncü kat bu kata ulaşmak için dar ve alçak bir tünelden geçilmekte. Buradan geçerken eğilmek gerekmektedir. Bu katta mutfak ve erzak deposu olarak kullanılmakta tandır olarak kullanılan yerler bulunmakta.

Yer altı şehrini gezmek çok büyük bir keyif. Her bölüme bakarken oranın hangi amaçla yapıldığını düşünmek fikir yürütmek çok keyifli. Tüm bu katları gezdikten sonra dönüş yolunu takip ederek çıkışa ulaşabilirsiniz. Dışarı çıktığınızda güneşi görmek çok büyük mutluluk veriyor insana. Aynı zamanda dışarıdan bakınca toprağın altında binlerce insanın
yaşadığı bir yaşam alanının olduğunu düşünmek hayret vericidir.

Kaymaklı Yeraltı Şehri – Kapadokya – Nevşehir Ulaşım
Nevşehir’e 19 km uzaklıkta olup Nevşehir – Niğde karayolu üzerindedir. Derinkuyu Yer altı şehrine uzaklığı 9 km dir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İç Anadolu

Erciyes Kayak Merkezi Rehberi

Erciyes Kayak Merkezi mükemmel kayak pistine sahiptir. Tertemiz havası ve buz gibi suyu ile tercih edilen bir kayak merkezidir. Ulaşım çok kolay olup Kayseri merkeze uzaklık 25 kilometredir. Kayseri merkezden kayak merkezine giden yol asfalttır ve sürekli ulaşıma açık tutulmaktadır. Erciyes profesyonel kayakçıların tercih ettiği kayak merkezlerinden birisidir. Kayak pistlerinin toplam uzunluğu 12 km dir. […]

Devamını oku
İç Anadolu

Kayseri Gezi rehberi

6000 yıllık bir tarihi geçmişi olan Kayseri kaleler, kümbetler, medreseler, camiler, müzeler, vadiler ve yaylalardan yana zengin bir şehirdir. İç Anadolu bölgesinin büyük kentleri arasında yer alan şehir geniş caddeleri, yolları ve yüksek binalarıyla modern bir görünüm arz eder. Orman yapısı bakımından zayıf bir şehir olan Kayseri’de tarım öncelikli bir uğraş değildir; sanayi, ticaret ve […]

Devamını oku
İç Anadolu

Beypazarı Yemekleri

Beypazarı Yemekleri Beypazarı yeşilin tonlarını izleyebileceğiniz doğal ve tarihi güzelliklere sahip bir yer. Ankara ve çevre illerde yaşayanların gidip gezebileceği doğa ve tarihin iç içe bulunduğu bir gezi yeri Beypazarı. Eski Ankara İstanbul karayolu üzerinde olan Beypazarı Ankara’ya 100 km uzaklıkta. Kendi aracınızla yaklaşık 1 saat 15 dakikada ulaşabilirsiniz. İç Anadolu Bölgesi’nin önemli gezi yerlerinden […]

Devamını oku