Kartepe – Kocaeli Haftasonu Gezi Yeri

Kartepe – Kocaeli Haftasonu Gezi Yeri

Hafta sonu İstanbul’dan uzaklaşmak temiz hava almak mı istiyorsunuz? Kartepe sizin için en uygun yerlerden biri. Önce bu yazıyı okuyun ve en kısa zamanda Kartepe’ye gidp bir de kendiniz görün. İstanbul’dan yaklaşık bir saat içinde Maşukiye’ye oradan da Kartepeye gidebilirsiniz. Buranın ismi aslında Keltepe ama daha cazibeli olsun diye ve çok kar yağdığı için İzmit’liler bu adı koymuşlar. Kartepe’nin tepesinde küçük bir kelliği var adı oradan geliyor. 1685 metrelik yüksekliğe sahip Kartepe.

Kartepe çok güzel bir kayak merkezi uzunluk ve zorluk derecesi yeterli pistlere sahip. Kartepe İstanbul’a sadece bir buçuk saat mesafededir. Kar sezonu Aralık ortasında başlıyor Mart ortası gibi bitiyor. Bu kayak sezonunu belirleyen en büyük etkenler sezon boyunca süren yağış oranı, rüzgarın yönü ve hava sıcaklıklarının ortalaması.

Tabii iki metrelik kar birikimi kuvvetli bir lodosla 10 günde eriyebilir. Tepe fazla yüksek görünmeyebilir ama burada Nisan ayında bile kar var. Nedeni yoğun ağaç ve nem karın çabuk erimesini ve rüzgarla süpürülmesini engelliyor.

Kartepede sadece kayak değil yürüyüş te yapabilirsiniz. Yürüyüş için en güzel mevsim ilkbahar ve kış aylarıdır. İlkbahar aylarında vadiler karla kaplı olduğu için yürüyüş yapanlar kar içine batmadan yürüyüş keyfi yaşayabilirler. Kartepe’de yürümek isteyenlere zirve yolunu öneriyorum. Bu yürüyüşle ortanın üstünde bir performans harcayacaksınız, hem de kaybolma riskiniz yok. Yürürken karla kaplı ormanda yalnızlık hissederek kaybolma korkusu yaşasanız bile yoldan çıkmadığınız sürece bu mümkün değil. Yürüyüş rotanızı belirlemek için Kuzu Yayla’dan tepeye vericiye bakın ve yoldan zirveye doğru devam edin. Diğer bir seçenekte tepeye vericiye bakın ve yoldan saparak ormana girin. Ormanın içinden vericinin bulunduğu Kartepe’nin etrafını dolaşın. Turun yarısını tamamladığınızda yavaş yavaş yükselmeye başlayın, kayak pistlerinin buluştuğu bölgeye çıkacaksınız.

Kuzu Yayla kamp alanının girişinde başlayan yürüyüşünüz yaklaşık bir saat sonra Kuzu Yayla’da sona erecek. Burada mola vererek doğanın muhteşem görüntülerini seyredin. Ağaçların dalları karı taşıyamayacak halde muhteşem görüntüler sunuyor. Mola sırasında sıcak bir şeyler için. Hedefiniz Kuzu yayla’dan sonra devam eden yolu takip ederek zirveye ulaşmak. Yol kıvrılarak yukarı doğru tırmanmaya başlar. Bu yürüyüş sırasında birazda kar yağarsa değmeyin keyfinize. Zirveye yaklaşınca dikkatli olmalı, kuzeyden sen rüzgârlar zirvedeki ısıyı bir anda eksi 15 dereceye düşürebilir. Burada iki seçenek var: Ya geri dönecek ya da otelin telesiyejini takip ederek aşağıya inip Kartepe geçişini tamamlamış olacaksınız. Benim önerim devam etmeniz. Telesiyej hattını görerek fakat pistte kayak yapanları rahatsız etmeyecek şekilde aşağıya inin. İnişte dikkatli olmak gerekiyor kazaların çoğu iniş sırasında oluyor.

Yaz aylarında şehirde sıcaklardan bunaldığınızda. Çok güzel serinleme ve dinlenme yeri. Yürüyüş yapabilirsiniz hem de piknikle hoş bir gün geçirebilirsiniz.

Kartepe gezinizden önce, doğa içinde güzel bir köy kahvaltısı mutlaka yapmalısınız. Piknik, mangal veya dere kıyısında harika bir doğa manzarasında alabalık ile karnınızı doyurabilirsiniz.

Kartepe harika doğası ile günübirlik ve kayakçıların gezi alternatifleri içinde önemli bir yere sahip. İstanbul, İzmit ve Adapazarı’na yakınlığı dolayısıyla insanların rağbet ettikleri cennetten bir köşedir.

Kartepe’ye nasıl gidilir?

1. Kartepe’ye araba ile ulaşım : İstanbul’dan gidiyorsanız, TEM’den “Doğu İzmit” çıkışından devam edin sonra önünüze çıkacak levhalarda “Kartepe” ismiyle sizi yönlendirmeye devam edecek.

2. Kartepe’ye Trenle nasıl gidilir : Haydarpaşa-Adapazarı hattı trenleri Kadıköy‘den başlayan bu hatta, çeşitli istasyonlardan trene binebilirsiniz, sabah 07:39’da Maşukiye’de inerek buradan taksiyle zirveye çıkabilirsiniz. Sabah bu saatten sonraki seferler Maşukiye’de durmadığından, bir önceki durak olan Büyük Derbent’te inerek, oradan taksi ile zirveye çıkabilirsiniz.

3. Kartepe’ye Otobüsle nasıl gidilir : Harem’den ve Yenisahra ofislerinden yarım saatte bir kalkan Efetur ya da İzmit Seyahat şirketlerinden biri ile İzmit merkez’e gelebilirsiniz, oradan da Maşukiye minibüsü ile Maşukiye merkeze gelebilirsiniz. Buradan da Kartepe’ye taksi ile çıkabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi
Marmara

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi

Yalova denilince aklımıza ilk gelen kaplıcaları olsa da Atatürk’e ev sahipliği yapmış Yürüyen Köşk’ün burada bulunuyor olması bir diğer özelliğidir. Atatürk’ün isteği ile etkilendiği ulu bir çınar ağacının etrafına yapılması istenen köşk bir aydan kısa sürede tamamlanarak 1929 yılında kullanılır hale gelmiştir. Bir süre sonra büyüyüp yeşeren çınar ağacının uzayan dalları zamanla evin çatısına dokunarak […]

Devamını oku
Marmara

Gönen Kaplıcaları Rehberi

Gönen Balıkesir’in tertemiz bir havaya ve çok güzel bir doğaya sahip olan ilçelerinden biri; Gönen kaplıcaları ise bu güzel kasabayı sağlık turizmi açısından önemli kılan unsur. 70.000 metrekarelik bir milli parkın içerisinde yer alan bu kaplıcaların sularından içmek veya banyo kürleri yapmak yoluyla faydalanmak birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Bir zamanlar Mısırlılara, Romalılara ve Bizanslılara […]

Devamını oku
Marmara

Değirmendere Gezilecek Yerler

Kocaeli ilinin en güzel yerlerinden biri olan Değirmendere küçük, sıcak ve samimi havalı güzel bir sahil kasabasıdır. 1999’da 17 Ağustos depremi sırasında yaşanan ağır hasar ve can ve mal kayıpları Değirmendere’nin nüfusunu etkilemiştir. Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı olan bu eski belde daha önceleri Gölcük’ünkinden daha kalabalık bir nüfusa sahipti. Gezilecek Yerleri ile birlikte küçük ve […]

Devamını oku