Marmara Bölgesi’nin üçüncü yüksek noktası olan Kartepe İstanbul, Bursa ve Ankara’nın tam ortasında yer alıyor. Sapanca Gölü ve İzmit Körfezi’ne hakim bir manzarası olan Kartepe’nin zirvesinde beş yıldızlı güzel bir otel bulunuyor Kartepe Kayak Merkezi yakınındaki yerleşim yerlerinde de tesisler bulmak mümkün. Kayak merkezinden ötürü kışın yoğun bir kalabalığı ağırlayan bölgede yazın da trekking, yüzme ve piknik gibi etkinlikler yapılabiliyor.
Kocaeli’nin Maşukiye ilçesine bağlı olan Kartepe’nin yamaçları yemyeşil ağaçlarla kaplı, fakat tepesinde hiç ağaç göremezsiniz. Burası önceleri Keltepe olarak anılırmış, bu isim daha sonra Kartepe’ye dönüşmüş. İstanbul’a sadece 132 km. mesafede olan ve 12 tane doğal pist barındıran Kartepe’de her seviyedeki kayakçılara uygun alternatifler mevcut. Zirveye çıkmak arabayla yirmi dakika sürüyor ve belediye sıklıkla tuzlama yaptığı için bu yolculuk sırasında pek zorluk çekmiyorsunuz. Kayak merkezinde bulunan dört adet liftin üç tanesi telesiyej, yani liftlere oturarak çıkmanızı sağlayan sisteme sahip. Bu da Kartepe’nin avantajları arasında yer alıyor. Dağın zirvesinde bir tane kayak odası barındıran tek bir otel olduğundan snowboard veya kayak malzemelerinin temini konusunu önceden planlamanız iyi olur. Bu konuda Kartepe Kayak Merkezi yolu üzerinde bulunan kayak odalarından da yararlanabilirsiniz.
Kar kalitesiyle de kayak severlerin beğenisini kazanan Kartepe’de kayak sezonu Aralık’ta başlıyor ve Nisan başına doğru sona eriyor. Sahada başlangıç seviyesine uygun 2 yeşil pistin yanı sıra orta düzeydeki kayakçı ve snowboard’cular için 3 mavi pist, orta seviyenin üstündekiler için üç kırmızı pist ve ileri düzeyde kayanlar için de üç siyah pist bulunuyor. Kar yüksekliğinin normal kış şartlarında üç metreye kadar çıktığı Kartepe’de sezonun başında toz kar, sonundaysa ıslak kar özellikleri görülüyor. Kartepe’nin ziyaretçilerinin büyük bir kısmı İstanbul’dan geliyor.
Bölgeye Kartepe turu düzenleyen firmalardan birinin turuna katılarak da gelebilirsiniz. Bu turlarda yol üzerinde kayak takımı ve kıyafetleri kiralamak isteyenler için mola veriliyor. Kartepe Kayak Merkezi misafirlerine çeşitli olanaklar sunuyor. Size tanınan süre boyunca kayabiliyor, snowboard yapabiliyor veya kar bisikleti kullanabiliyor; isterseniz telesiyejle zirveye çıkıp İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nü seyredebiliyor, fotoğraf çekebiliyorsunuz. İstanbul’dan Kartepe’ye varmak bir-bir buçuk saat sürüyor, Ankara’dan yola çıkanlar ise bu güzel yere dört saat kadar yolculuk yaptıktan sonra ulaşıyorlar. Kartepe hafta sonu gezi için gelebileceğiniz gibi daha uzun süreli kar tatilleri için de uygun bir yer.

Kartepe’ye nasıl gidilir?
1. Kartepe’ye araba ile ulaşım : İstanbul’dan gidiyorsanız, TEM’den “Doğu İzmit” çıkışından devam edin sonra önünüze çıkacak levhalarda “Kartepe” ismiyle sizi yönlendirmeye devam edecek.
2. Kartepe’ye Trenle nasıl gidilir : Haydarpaşa-Adapazarı hattı trenleri Kadıköy‘den başlayan bu hatta, çeşitli istasyonlardan trene binebilirsiniz, sabah 07:39’da Maşukiye’de inerek buradan taksiyle zirveye çıkabilirsiniz. Sabah bu saatten sonraki seferler Maşukiye’de durmadığından, bir önceki durak olan Büyük Derbent’te inerek, oradan taksi ile zirveye çıkabilirsiniz.
3. Kartepe’ye Otobüsle nasıl gidilir : Harem’den ve Yenisahra ofislerinden yarım saatte bir kalkan Efetur ya da İzmit Seyahat şirketlerinden biri ile İzmit merkez’e gelebilirsiniz, oradan da Maşukiye minibüsü ile Maşukiye merkeze gelebilirsiniz. Buradan da Kartepe’ye taksi ile çıkabilirsiniz.