İstanbul’un en önemli sebollerinden biri olan Galata Kulesi Galata semtindedir. Kule 528 yılında inşa edilmiş olup kuleden Haliç, İstanbul Boğazı ve İstanbul panoramik olarak izlenebilmektedir.
Dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiştir. Galata Kulesi 1204 yılındaki IV. Haçlı Seferi sırasında çok büyük zarar görmüştür. Kule 1348 yılında Cenevizliler tarafından yığma taşlar kullanılarak yeniden yapılmıştır. 1348 yılında tekrar yapılan kule, kentin en büyük binası olmuştur ve ‘ İsa Kulesi’ denmiştir.
Galata Kulesi Türklerin eline geçtikten sonra ise her yüzyıl tamir edilmiş ve yenilenmiştir.
17. yüzyılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi, tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak Galata Kulesinden Üsküdar- Doğancılar’a kadar uçmuştur. Hezarfen Ahmet Çelebi 1638 yılında bu uçuşu gerçekleştirmiştir. Galata kulesi 1717 yılından itibaren yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.
III. Selim döneminde çıkan bir yangında yanan kule onarılmıştır. Daha sonra 1831 yılında çıkan bir yangında tekrar hasar görmüştür ve tekrar onarılmıştır. 1965 yılında başlanıp 1967 yılında biten son onarımla kule bugünkü görünümüne kavuşmuştur.
Kulenin yerden çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 69.90 metre olup duvar kalınlığı 3.75 m. dir. Kulenin iç çapı 8.95 m, dış çapı ise 16.45 metredir. Yapılan hesaplamalara göre kulenin ağırlığı yaklaşık olarak 10.000 ton dur.
Kule restouran ve cafe olarak özel bir şirket tarafından işletilmekte iken 2013 yılında işletmesi Beltur’a teslim edilmiştir. Günümüzde kulede öğlen ve akşam yemeğini uygun fiyatlarla yemek mümkündür. Galata Kulesi tarihi zenginliği ve güzel manzarası ile önemli bir turistik mekandır. Kulenin 8. ve 9. katında bulunan restoran ve kafesi ile hem turistlerin hemde İstanbul’luların misfirlerini ağırlayabileceği bir yer olarak hizmet vermektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olan Beltur tarafından işletilen kulenin restoranı ve kafesi artık çok daha ucuzdur.
Galata Kulesi Nerede?
Galata Kulesi’nin adresi: Bereketzade Mahallesi, Büyük Hendek Caddesi, No: 2
Beyoğlu – Galata – İstanbul
Telefon: 0212 293 5707
Galata Kulesi Nasıl Gidilir?
Özel araçla; Tarlabaşı yolundan Taksim’e çıkarken sol tarafta Galata Kulesi tabelası göreceksiniz bu yoldan girerek Galata Kulesi’ne ulaşılabilir. Kule çevresinde otoparklar bulunmaktadır.
Toplu ulaşımla Galata Kulesi’ne ulaşım; Öncelikle Taksim’e gidip oradan İstiklal Caddesi baştan sona geçilerek caddenin sonundan yaklaşık 500 metre aşağıda Galata Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.
Eminönü tarafından veya Kadıköy yakasından geliyorsanız, Karaköy yolu üzerinden Bankalar Caddesinden yokuşu çıkmak suretiyle ulaşım sağlayabilir bir diğer alternatif olarak metroyu kullanabilirsiniz.