Fırtına Vadisi – Çamlıhemşin – Rize

Fırtına Vadisi – Çamlıhemşin – Rize

Fırtına Vadisi, Rize Çamlıhemşin’de doğanın sunduğu eşsiz güzelliklere sahip bir bölge. Burada gezilip görülecek güzellikler çok fazla. Bölgede bulunan yaylalar tüm güzelliği ve bitki örtüsüyle müthiş bir doğa harikası. Bol oksijenli, yeşilin tonlarını görebileceğiniz huzurlu bir ortam sunmakta. Yaylalara serpiştirilmiş ahşap evlerde bu doğal güzelliği adeta tamamlamakta. Harç kullanılmadan yapılan taş kemer köprüler, Cenevizlilerden kalma Zil Kale ve Kale-i Bala kaleleri de görülmeye değer.

Fırtına vadisi Fırtına deresinin Karadeniz sahilden başlayıp iç kısımlara doğru ayrılıp Kaçkar Dağları’nın kuzey yamaçlarına kadar uzanmasından oluşmaktadır. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden başlayıp Ardeşen’den denize dökülen Fırtına deresi boyunca vadi bulunmaktadır. Fırtına Havzası sahilden itibaren Kaçkarlar’a doğru Tunca, Hala, Durak, Hemşin havzalarından ve irili ufaklı pek çok havzadan oluşmaktadır.

Fırtına havzası denizaltı volkanizmasıyla oluşmuş kayaçlardan oluşmaktadır. Vadide yıllık ortalama yağış 2000 mm’nin üstündedir. Fırtına havzasında 1.500 m ve üzerindeki alanlarda yılın her ayında yoğun sis vardır.

Fırtına Vadisinin engebeli yapısı ve geçim kaynaklarının az olması dolayısıyla göç veren bir bölge olmuştur. Vadide yerleşik olan halkın büyük bir kesimi de gurbetteki yakınlarının yolunu gözlemektedirler. Mayıs ayıyla birlikte yöre halkı ve gurbetteki yakınlarla birlikte yaylalara çıkılmaktadır. Son zamanlarda turizmin gelişmesi vadi yaşayanlarına geçim kaynağı sağlasa da plansız yapılan turizm bölgeye zarar vermektedir.

Yükseklikler deniz seviyesinden 4.000 metrelere kadar yükselmektedir. Sıcaklık farklılıkları ve yağış miktarı vadide bitki örtüsünü zengin kılmaktadır. Bölgede yaban hayat ta çok çeşitlidir. Fırtına vadisi, Kaçkar Dağları ile birlikte 1000 den fazla bitki, 537 odunsu bitki, 136 kuş, 30 memeli, 116 endemik bitki ve 24 sürüngen türü bulunmaktadır.

Uluslararası kuruluşlar tarafından vadi korunması gereken alanlar listesindedir.

Fırtına Vadisini gezmeyi turlarla yapmanızı tavsiye ederim. Rize merkezde buraya tur düzenleyen acenteler bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Karadeniz

İnaltı Mağarası – Sinop

Sinop ilinin Ayancık ilçesine 35 km mesafede bulunan İnaltı köyünün yanındaki İnaltı Mağarası bir Sinop tatili sırasında görülmesi tavsiye edilen yerlerdendir. Mağaraya ulaşmak için güzel bir manzarası olan toprak bir yoldan yürümek gerekir. Köyde biraz dinlenip 500 metrelik bir tırmanıştan sonra deniz seviyesinden 1070 m yukarıda olan bu mağaraya ulaşabilirsiniz. 2001-2003 yıllarında yapılan yol çalışmasından […]

Devamını oku
Karadeniz

Hatila Vadisi Milli Parkı

Artvin gezilecek yerler listesinde adı geçen yerlerden Hatila Vadisi Milli Parkı derinlik volkanizmasının ürünü olan değişik kayaç türlerinin görüldüğü, orta kesimlerinde kanyon ve boğazlar bulunan ve çok sayıda bitki türüne ev sahipliği yapan bir alandır. Vadide bulunan 530 çeşit bitki türünden 50 kadarı ilaç sanayi için kullanılan bitkilerdir. Hatila Deresi ile çok sayıda yan derelerini […]

Devamını oku
Karadeniz

Kartalkaya Kayak Merkezi – Bolu

Bolu’nun güneydoğusunda ve Bolu il merkezine 28 km. mesafede bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi ziyaretçilerinde alışkanlık yapan, kayak ve snowboard yapmayı gece eğlenceleri ve piyasa yapmanın önünde tutan kayak severlerin özellikle tutkun olduğu bir yerdir. Güzel eğimli ve bakımlı pistleriyle ülkemizin kendinden övgüyle söz ettiren kayak mekanları arasında yer alan Kartalkaya Alp disiplini kayak, tur kayağı […]

Devamını oku