Fethiye – Muğla Tarihi Yerler
Fethiye doğal güzellikler bakımından çok zengin bir turizm merkezidir. Eşsiz güzellikteki kumu, türkuaz rengi denizi ve yemyeşil doğası ile cennetten bir köşe adeta. Yurt içi ve yurt dışı birçok ziyaretçi tatil için Fethiye’ye gelmektedir. Bu doğal güzellikleri yanında Fethiye tarihi de çok eski dönemlere dayanmaktadır. Fethiye’ye gelince denizi, kumu ve doğal güzellikleri yanında tarihi yerlerini de gezip görmelisiniz.
TELMESSOS TİYATROSU
Antik çağda Telmessos kahinler kenti olarak ünlüymüş. Fethiye’nin sırtını dayadığı dağın yamaçlarından körfeze kadar uzanmaktadır. Şehrin güneyinde bulunan tepenin üzerinde Telmessos Akropol’ünde Aziz John Şovalyelerinin yaptığı tahmin edilen kalenin kalıntıları bulunmaktadır. Kale Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. Erken Roma döneminde inşa edilmiş olan tiyatro M.S 2. yy’da onarım görmüştür. Tiyatronun orijinalinde 6.000 kişi kapasiteli olduğu ve arena olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Günümüzde tiyatroda 2000-2500 kişi oturabilmektedir.
PINARA ÖREN YERİ
Eski kaynaklardan öğrendiğimize göre şehir Xanthos’tan gelen koloniler tarafından kurulmuştur. Pınara’nın tarihi Troya’ya kadar uzanmaktadır. Pınara Lykia birliği içinde üç oy hakkına sahip altı şehirden birisidir. İskender’in ölümünden sonra Bergama Krallığına bağlanmış sonra Roma’nın bir şehri olmuş. Bu dönemde canlanmış olan şehir 141 ve 240 yıllarındaki depremlerde büyük hasar görmüştür. 1957 yılındaki depremde de dağdaki kayalar aşağı kaymıştır.
Şehrin akropolü yuvarlak bir kayadadır. Şehrin harabelerindeki zengin mimari kalıntılar şehrin eskiden refah içersinde yaşadığını göstermektedir.
KADYANDA ÖREN YERİ
Üzümlü beldesinde bulunan ören yeri Fethiye’ye 24 km uzaklıktadır. Antik çağda Kaunos-Araxa yolu üzerinde bulunmaktaydı. Kenti çevreleyen sur duvarları ve kaya mezarları en erken dönemin kalıntılarıdır. Roma döneminde de onarım görerek kullanılmıştır. Kadyanda Ören Yeri’nde dönem tiyatrosu, agora, tapınak kalıntısı ve hamam kalıntıları bulunmakta. Antik dönemde yerleşim yeri olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.
AMYNTHAS KAYA MEZARLARI
Helenistik dönemde yapılmış olan kaya mezarları Fethiye’nin yaşadığı tüm uygarlıklara tanıklık ettiğini göstermektedir. Fethiye’nin güneyinde bulunmaktadır ve dik kayalara oyularak inşa edilmiştir.3’ü tapınak şeklinde olan birçok kaya mezar bulunmaktadır. En görkemlisi ve diğerlerine göre daha sağlam kalmış olanı halk arasında ‘Kral Mezarı’ diye bilinen Amynthas Kaya mezarıdır. Tüm mezarlar doğal ve fiziki tahrifattan zarar görmüşlerdir.
LETOON ÖREN YERİ
Fethiye Kalkan yolu üzerindedir ve antik kentin yerleşim izleri M.Ö 7 yy dayanmaktadır. Politik ve dinsel bir alan olduğu tahmin edilmektedir. Üç tapınak, çeşme, Bizans Kilisesi ve
Roma Tiyatrosu dünya mirası listesindedir.
GEMİLE ADASI
Gemile koyu ve plajının karşısında bulunmaktadır. Bizans ve erken Hıristiyanlık dönemine ait kilise kalıntıları bulunmaktadır. Deniz kıyısında sarnıç kalıntıları bulunmaktadır. En ilginç kalıntı iki kiliseyi birbirine bağlayan 500 metre uzunluğundaki tüneldir. Tünel içersinde bulunan merdivenlerin arasında 17 durak bulunmaktadır. Bu İsa’nın çarmıha gerilmek için götürülürken 17 defa dinlenmesini temsil etmektedir.
GİRMELER MAĞARASI
Bölgede bulunan en eski yerleşim yeridir. Neolitik döneme ait olan mağaranın iki girişi bulunmaktadır. Yakınında çıkan ve çeşitli hastalıklara iyi gelen doğal kaynak suyu vardır ve kaplıca olarak kullanılmaktadır.