Cumalıkızık – Bursa
Bursa’ya gidip de kentin yanı başında bulunan Cumalıkızık’a uğramadan geçmek büyük kayıp olur. Aynı zamanda İstanbul’dan günübirlik Cumalıkızık’a gidebilirsiniz. Cumalıkızık’a gidince kendinizi zaman makinesiyle yüzlerce yıl geçmişe gitmiş gibi hissedeceksiniz. Cumalıkızık‘ta 300 yıl önceden kalma evler bulunmakta. Bu tarihi evler 2000 yılında restore edilip günümüze kadar ulaştı. Uludağ eteklerinde bulunan yedi Kızık köyünden biri olan Cumalıkızık bu tarihi dokusunu koruyabilen tek köydür. Cumalıkızıkta 270 ev vardır bunlardan sadece 180 ev kullanılmaktadır. Eskiye sadık kalınarak restore edilen evler ahşap, taş ve kerpiçten yapılmışlardır.
Köy meydanında Cumalıkızık Etnografya Evi bulunmaktadır. Buradaki eşyalar halk tarafından bağışlanmıştır. Etnografya Evin’de köyün geçmişine ait eşyaları görebilirsiniz.
Cumalıkızıkta 1998 yılından 2010 yılına kadar Ahududu şenlikleri her yıl düzenlenmekteydi. 2010 yılından itibaren de Kültür Bakanlığının katkılarıyla Cumalıkızık Festivali olarak düzenlenmeye devam etmektedir.
Cumalıkızık’ın turizme açılmasıyla yeni bir iş kapısı açılmıştır. Köy kadınlarına el becerilerini geliştirme gibi konularda kurslar verilmiştir. Köy kadınları gözleme yapıp satmaktalar. Ayrıca tezgahlarda el işi ürünleri ve kendi yaptıkları reçel, tarhana, erişte gibi yiyecekleri satmaktalar. Gezinin sonunda evinize dönerken mevsiminde ahududu, böğürtlen ve kızılcık alabilirsiniz. Mevsiminde gitmediyseniz üzülmeyin reçellerinden alıp evinize götürebilirsiniz. Tezgahlarda satılan doğal ve el yapımı olan ürünler makul fiyata satılmaktadır.
Cumalıkızık sokaklarında tek kişinin geçebileceği darlıkta kestirme yol bulunmakta buraya cin aralığı denmektedir.
Hafta sonu Cumalıkızık’a gelirseniz evlerini açan köylüler çeşitli reçeller, peynir ve tereyağlı kahvaltılar sunmaktalar. Çok lezzetli ve uygun fiyata olan kahvaltılardan yiyebilirsiniz. Her köşe başında gözleme ve mantı da yapılmakta.
Cumalıkızık’ta konaklamak isterseniz pansiyonlar bulunmakta. Bu pansiyonlarda hiçbir konfor bulunmamaktadır. Kısa bir sürede olsa köy yaşamının parçası olmak isterseniz kalmalısınız. Odalar temiz ve tam bir ev düzeninde hizmet verilmekte.
Tarihi yerlerden Cumalıkızık Camii, Cumalıkızık Hamamı, Zekiye Hatun Çeşmesi’ni gezebilirsiniz.
Köyün girişinde Eğrek Mahallesinde meydanda iki tane anıt çınar bulunmaktadır. Birisinin gövde çevresi 4 metre olup diğeri 6 metredir.
Cumalıkzık’ın yukarısında bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Hemen ilerdeki vadide Uludağ eteklerine karşı trekking yapabilirsiniz. Doğayla baş başa yapacağınız yürüyüşle kendinizi dinlenmiş hissedeceksiniz.
Cumalıkızık – Bursa Ulaşım
Bursa’dan minibüs ve belediye otobüsleri ile yaklaşık yarım saatte ulaşılmakta.
Kendi aracınızla gitmek isterseniz Bursa’da Ankara-Eskişehir yoluna dönerseniz 9 km sonra Bursa Bitti yol tabelasına gelmeden sağa ayrılan iki tarafı ağaçlı asfalt yoldan Cumalıkızık köyüne gidilmektedir.
Birkaç yıl önce Cumalıkızık gezisi yapmıştım gerçekten görülmeye değer bir yer.