Bursa Marmara Denizi’nin doğusunda yükselen Olimpos / Uludağ’ın batı eteklerinde kurulmuştur. Gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir ilimiz olan Bursa ilinin her köşesinde ayrı bir tarihi güzellik bulunmaktadır.
Bizans döneminde kent şifalı sularıyla ünlenmiş ve burada hamam, kaplıca ve saraylar yapılmıştır. 7. yy’da Arap akınlarına maruz kalan kent, Kutalmışoğlu Süleyman tarafından zaptedilmiş daha sonra Alexsios Konnenos tarafından tekrar Bizans’a bağlanmıştır. 1326 yılında Osmanlı Türkleri tarafından alınan Bursa, Osmanlı devletinin başkenti yapılmıştır. Purassa’da en önemli tarihi kalıntıların başında, Bithniyalılar tarafından yapılmış ve Osmanlılar tarafından da doğusuna saltanat kapısı eklenen Bursa Hisarı’dır. Hisarın içinde daha önce yapılmış olan Tekfur Sarayı Osmanlılarca onarılmış ve Bursa Sarayı olarak isimlendirilmiştir. Kentin doğusundaki Balabancık Hisarı Osman Gazi tarafından onarılmış eski bir Bizans Kalesi’dir. Ayrıca Bizans döneminden kalan yıkık durumda Rum Piskoposluk Sarayı ve Kilisesi ile bir Ermeni Kilisesi kalıntıları görülebilir.
İki minareli Ulu Cami kent merkezinde görülen en önemli Osmanlı eseridir. 1400 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan caminin duvarları kesme taştandır ve üzerinde 20 kubbe bulunmaktadır.
1419 yılında yapılan Yeşil Cami ve külliyesi hat sanatının en güzel örneklerini taşıyan yeşil çinileri ve mermer taşları ile eşsiz bir sanat eseridir.Yeşil Han, Yeşil imaret ve Yeşil Hamam kalıntı halindedir. Külliye içersinde geniş ve yüksek duvarlı bir dershane ile iki küçük yan oda ve 13 odacıktan oluşan Yeşil Medrese, bugün eski eserler müzesi olarak kullanılmaktadır.
Bursa Arkeoloji Müzesi, Kültür Park içersindedir. Çelebi Mehmet Türbesi, Orhan Gazi Cami, içinde medresesi bulunan Murat Cami, altı kubbeli Emir Sultan Cami, Muradiye Cami ve Muradiye Türbeleri ile Kapalı Çarşı, Hamza Bey Cami ve Timurtaş Camii diğer eserlerdir. Bursa kaplıcaları antik dönemden beri çok ünlüdür. Burada başta Roma dönemi olmak üzere, çeşitli dönemlerde kaplıca hamamları yapılmıştır. Türkler döneminde bunların bazıları restore edilmiş, yeni hamamlar da inşa edilmiştir.