Bursa Gezi Rehberi

Bursa Marmara Denizi’nin doğusunda yükselen Olimpos / Uludağ’ın batı eteklerinde kurulmuştur. Gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir ilimiz olan Bursa ilinin her köşesinde ayrı bir tarihi güzellik bulunmaktadır.

Bizans döneminde kent şifalı sularıyla ünlenmiş ve burada hamam, kaplıca ve saraylar yapılmıştır. 7. yy’da Arap akınlarına maruz kalan kent, Kutalmışoğlu Süleyman tarafından zaptedilmiş daha sonra Alexsios Konnenos tarafından tekrar Bizans’a bağlanmıştır. 1326 yılında Osmanlı Türkleri tarafından alınan Bursa, Osmanlı devletinin başkenti yapılmıştır. Purassa’da en önemli tarihi kalıntıların başında, Bithniyalılar tarafından yapılmış ve Osmanlılar tarafından da doğusuna saltanat kapısı eklenen Bursa Hisarı’dır. Hisarın içinde daha önce yapılmış olan Tekfur Sarayı Osmanlılarca onarılmış ve Bursa Sarayı olarak isimlendirilmiştir. Kentin doğusundaki Balabancık Hisarı Osman Gazi tarafından onarılmış eski bir Bizans Kalesi’dir. Ayrıca Bizans döneminden kalan yıkık durumda Rum Piskoposluk Sarayı ve Kilisesi ile bir Ermeni Kilisesi kalıntıları görülebilir.

İki minareli Ulu Cami kent merkezinde görülen en önemli Osmanlı eseridir. 1400 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan caminin duvarları kesme taştandır ve üzerinde 20 kubbe bulunmaktadır.

Bursa Gezi Rehberi

1419 yılında yapılan Yeşil Cami ve külliyesi hat sanatının en güzel örneklerini taşıyan yeşil çinileri ve mermer taşları ile eşsiz bir sanat eseridir.Yeşil Han, Yeşil imaret ve Yeşil Hamam kalıntı halindedir. Külliye içersinde geniş ve yüksek duvarlı bir dershane ile iki küçük yan oda ve 13 odacıktan oluşan Yeşil Medrese, bugün eski eserler müzesi olarak kullanılmaktadır.

Bursa Gezi Rehberi

Bursa Arkeoloji Müzesi, Kültür Park içersindedir. Çelebi Mehmet Türbesi, Orhan Gazi Cami, içinde medresesi bulunan Murat Cami, altı kubbeli Emir Sultan Cami, Muradiye Cami ve Muradiye Türbeleri ile Kapalı Çarşı, Hamza Bey Cami ve Timurtaş Camii diğer eserlerdir. Bursa kaplıcaları antik dönemden beri çok ünlüdür. Burada başta Roma dönemi olmak üzere, çeşitli dönemlerde kaplıca hamamları yapılmıştır. Türkler döneminde bunların bazıları restore edilmiş, yeni hamamlar da inşa edilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi
Marmara

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi

Yalova denilince aklımıza ilk gelen kaplıcaları olsa da Atatürk’e ev sahipliği yapmış Yürüyen Köşk’ün burada bulunuyor olması bir diğer özelliğidir. Atatürk’ün isteği ile etkilendiği ulu bir çınar ağacının etrafına yapılması istenen köşk bir aydan kısa sürede tamamlanarak 1929 yılında kullanılır hale gelmiştir. Bir süre sonra büyüyüp yeşeren çınar ağacının uzayan dalları zamanla evin çatısına dokunarak […]

Devamını oku
Marmara

Gönen Kaplıcaları Rehberi

Gönen Balıkesir’in tertemiz bir havaya ve çok güzel bir doğaya sahip olan ilçelerinden biri; Gönen kaplıcaları ise bu güzel kasabayı sağlık turizmi açısından önemli kılan unsur. 70.000 metrekarelik bir milli parkın içerisinde yer alan bu kaplıcaların sularından içmek veya banyo kürleri yapmak yoluyla faydalanmak birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Bir zamanlar Mısırlılara, Romalılara ve Bizanslılara […]

Devamını oku
Marmara

Değirmendere Gezilecek Yerler

Kocaeli ilinin en güzel yerlerinden biri olan Değirmendere küçük, sıcak ve samimi havalı güzel bir sahil kasabasıdır. 1999’da 17 Ağustos depremi sırasında yaşanan ağır hasar ve can ve mal kayıpları Değirmendere’nin nüfusunu etkilemiştir. Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı olan bu eski belde daha önceleri Gölcük’ünkinden daha kalabalık bir nüfusa sahipti. Gezilecek Yerleri ile birlikte küçük ve […]

Devamını oku