Ege Bölgesi’nde Balıkesir’e bağlı Ayvalık ilçesi 22 küçük adaya sahiptir ve bu adalar ilçenin ön kısmını kapatarak Ayvalık’ı bir koy haline getirmiştir. Ayvalık her mevsimde ayrı güzelliklere sahip bir ilçe. Ailenizle huzurlu sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız Ayvalık’ı tercih edebilirsiniz. Temiz pırıl pırıl denizinde yüzebilir muhteşem doğasında yürüyüş yaparak doğayla iç içe olabilirsiniz. Tarihi dokusunu kaybetmemiş Ayvalık evleri sizi tarihte gezintiye çıkartıyor.
Ayvalık’ta görülecek yerler
Saatli cami: 1870 yılında kilise olarak yapılmış olup 1928 yılında camiye çevrilmiştir. Ayvalık merkezde Fevzipaşa Mahallesinde yer almaktadır. Ayvalık içindeki en yüksek ikinci kilisedir.
Taksiyarhis kilisesi: Adanın en görkemli yapısı olan kilise yıllara meydan okumaktadır. Kilise uzun yıllar gelen ziyaretçilerin uğrak yeri olmuş fakat sahipsiz bırakılan yapı ne yazık ki define arayan kişilerce talan edilmiştir. Kilisenin yapım tarihi 1873 tür.
Ai Dimitri Ta Salina Manastırı (Ay Işığı manastırı): Manastırın inşa tarihi bilinmemektedir. Adanın kuzey yönünde Pateriça yarımadasının en uç noktasında yer almaktadır. Dik bir tepenin denizle birleştiği yerde bulunmaktadır manastır. Manastırın çevresi duvarlarla çevrili olup diğer manastırlarda olduğu gibi avlu ortasında kilisesi bulunmaktadır. Ayışığı manastırının büyük bir kısmı zamanla yıkılmıştır.
Aya Nikola Kilisesi : Alibey Adası’ndadır. Tevrat ve İncil’den alınan dini konuların işlendiği fresklerle süslenmiştir.
Leka Manastırı: Dalyan Boğazının körfeze girerken sol yakadaki zeytin ağaçlarının arasından görünen boğaza hakim manastır. Geleneksel manastır yapısının korunmuş olması, yapımında keşişlerin çalışmış olmasındandır.
Alibey (Cunda )Adası: Ayvalık’ı açık denize karşı kapayan Cunda Adasına köprü ile karadan geçmek mümkün aynı zamanda Ayvalık merkezden motorlarla adaya geçmek mümkün. Adada gezebileceğiniz birçok kilise bulunmakta aynı zamanda adanın yüksek kesimlerinden muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Ada’nın merkezinde sıralanmış balıkçı lokantalarından papalina balığını yiyebilir, taze deniz mahsulleri, ot yemekleri ve zeytinyağlı yemekleriyle kendinize bir ziyafet çekebilirsiniz.
Şeytan Sofrası: Bölgeye gelen ziyaretçilerin mutlaka gitmeleri gereken bir yer. Havanın açık olduğu bir gün doğumunda veya gün batımında mutlaka gidip buranın müthiş manzarasını izlemelisiniz. Ayvalık, Cunda ve Sarımsaklı bölgesini içeren panoramaya sahip Şeytan sofrasında harika bir manzara göreceksiniz size garanti ederim. Sarp kayalıklarla eski bir lav birikintisinin üzerinde yer almakta ve yuvarlak bir sofrayı andırmaktadır. Tepedeki kayalıklardan birinin üzerindeki büyük bir ayak izini andıran demir kafes içersindeki oyuğun şeytanın ayak izi olduğu rivayet edilmektedir.
Şeytan sofrası denize, koylara ve çamlıklara hakim bir arazi üzerinde bulunmaktadır. Sarımsaklıdan Ayvalık yönünde giderken yolun solunda çam ormanı içinden geçen asfalt yol ile Şeytan Sofrasına çıkılmaktadır.
Sarımsaklı Plajları: Toplam uzunluğu kesintisiz 5 km. eni ise 50 ile 100 metredir. Sarımsaklı plajlarının Türkiye genelinde başka bir örneği yoktur. Kumunda insan sağlığına çok uygun radyasyon ve deniz suyunun arılığı ile Türkiye’nin değil Dünyanın en mükemmel kumu özelliğini taşıdığını Dünya Sağlık Örgütü belgelemiştir. Bölge içerisinde 22 plaj bulunmaktadır. Sarımsaklı plajlarına mutlaka gitmelisiniz.
Eski Ayvalık Evleri: Ayvalık evlerini ilk yapanlar Rumlardır. Evleri kendi ihtiyaçlarına göre yapmışlardır. Mübadele sonrası ise Türkler bu evlerde oturmaya başlamışlar ve bazı değişiklikler yapılmışlar fakat sonra koruma altına alınmasıyla bu değişim süreci durmuştur. Ayvalık’ta yollar yokuşlu ve dardır ayrıca çıkmaz sokaklar çok fazladır. Ara sokaklar denize diklemesine inmektedir. Ana sokaklar ise denize paraleldir. Deniz kıyısına paralel olarak kurulmuş ticarethaneler bulunmaktadır. Ayvalık evlerinde dikkati çeken küçük ve bitişik inşa edilmiş olmasıdır. Evler genellikle iki buçuk üç kat olarak inşa edilmiştir. Evlerin ön cepheleri gösterişli olarak yapılmasına rağmen iç kısımlara ve arka sokağa bakan cephelere aynı özen gösterilmemiştir. Birinci kat pencerelerinde sardunyalıklar yer alırken üst kat pencerelerinde kepenkler yer almaktadır.
Ali Çetinkaya (Armutçuk): İlçenin kuzey kıyısında bulunan plajı temiz ve ince kuma sahiptir ve halka açık bir plajdır.
Duba mevkii: Alibey Adası yolu üzerinde bulunan plaj Belediye plajıdır.
Altınova: Ayvalık ilçesinin bir bucağı olan Altınova temiz sahillere sahiptir. Merkeze 13 km. uzaklıkta bulunan belde orman içinde dinlenme, piknik ve gezi yerlerine sahiptir.
Sualtı Dalış: Adaların çevresi deniz altı zenginlikleri ile dalış tutkunlarının tercih ettiği merkezlerdendir. İlçe merkezinde bulunan dalış tekneleriyle harika bir dalış keyfi yaşayabilirsiniz.
Cennet Tepesi: Ayvalık’ın en üst kısmında olan ada bütün Ayvalık, Cunda, Tımarhane Adası ve Körfez bölgesini görmektedir. Özellikle gün batımını izlemek için gidilmesi gereken yerlerdendir.
Güverci Adası: Tanrının kutsadığı yerlerden Pateriça körfezinde bulunan ada ve adada bulunan manastır ortaçağdan günümüze kadar gelebilen yapılar olarak ilgi görmektedir.
Çamlık : Şehrin hemen kenarında şehre hakim çamlarla kaplı tepede kır gazinoları bulunmaktadır.
Ayvalık’a gidince yapılması gerekenler
- Cennet Tepesi ve Şeytan sofrasında günbatımı izlemek
- Cunda Adasında balık restoranlarında Papalina balığını tatmalısınız, deniz börülcesi ve harika zeytinyağlılardan yemelisiniz.
- Cunda adasında Kiliseleri görmelisiniz.
- Sarımsaklı plajında denize girmelisiniz.
- Ada çevresinde yat turlarına katılmalısınız
- Ayvalık Adalarında sualtı dalışı yapmalısınız
- Eve dönüşte zeytin ve zeytinyağı almalısınız
- Nefis ayvalık tostundan yemelisiniz
Ayvalık’ta Ne yenir?
Ayvalık sahillerinde ve Cunda Adasında deniz kenarındaki balık lokantalarında bölgenin meşhur balığı papalina balığını tatmalısınız, lezzetli ve taze deniz mahsulleri, zeytinyağlı ot yemekleri ve mezelerinden yemelisiniz.
Ayvalık mutfağının temeli zeytinyağı ve ot mezeleri oluşturmaktadır. Girit ve Midilli mutfağından etkilenmiştir. Mübadele sonucunda Ayvalık bölgesine Rumeli, Girit ve Midilli Adası’ndan gelen Türkler beraberlerinde oraların yemek kültürlerini de getirmişlerdir.
Ayvalık tostunun da tadına doyum olmaz.
Ayvalık Ulaşım
İstanbul – Tekirdağ – Çanakkale – Ayvalık 489 km
Yenikapı – Bandırma hızlı feribot 2 saat Bandırma – Ayvalık 277 km 3.5 saat
Yalova – Ayvalık 340 km 5 saat
Ankara – Eskişehir – Bursa – Ayvalık 655 km
İzmir – Ayvalık 135 km
Kendi aracınızla gidebileceğiniz gibi büyük şehirlerden otobüs seferleri yapılmaktadır.
Bilgilendirici bir yazı olmuş ayvalık cunda yapılması gerekenler listesine dalış mutlaka eklenmeli blog okurları için dalışlar hakkinda bilgi edinebilirler.
Ayvalık çok güzel bir yer tek sıkıntısı dar sokaklar ama çok güzel restoranları ve tarihi yerleri var, herkese tavsiye ederim.