Ayvaini Mağarası Gezisi – Bursa

Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 30 km. mesafedeki Doğanalan Köyü ülkemizin en uzun mağaraları listesinde ikinci sırada olan 5.5 km. uzunluğunda bir mağaraya ev sahipliği yapıyor: Ayvaini Mağarası. İki girişi olan ve geniş bir alanın yer altı/yerüstü sularını toplayan mağara hidrolojik olarak halen aktif durumda. Mağaraya giden yol gerçek bir doğa şaheseri olan mekanı korumak ister gibi duran yoğun bir bitki örtüsüyle kaplı durumda.

Mağarayı gezme imkanı bulmuş mağaracıların ifadelerinden anlaşıldığına göre içerideki su gerekli donanımı olmayanların dayanamayacağı kadar soğuk ve son derecede berrak, derinliği de yer yer değişiklik gösteriyor.

Mağaranın tavanından suyun yüzyıllar boyu akması sonucunda oluşan travertenler bulunuyor, sarkıt ve dikitlerden oluşan bu oluşumların büyüleyici bir görünümü var. İçinde akan Karadonlu Deresi Ayvaini Mağarası’nda sayıları 60’ı bulan farklı büyüklüklerde göletler oluşturmuş. Dere, Ayva Köyü çıkışında küçük bir şelale halinde dışarı dökülüyor. Ulubat Gölü manzaralı ve yeşilliklerle dolu olan bu köyde piknik keyfi yapmayı da düşünebilirsiniz.

Giriş kısmı hariç yatay olarak gelişmiş bir mağara olan Ayvaini Mağarası son derecede güzel bir görünümü olan doğal çevresiyle de beğeni uyandırıyor. Yine keşif yapanların ifadesine göre mağaradaki kayalar insanın gözüne öyle bir görsel ziyafet çekiyor ki karşınıza çıkabilecek böcek veya kurbağaları aklınıza getirmiyorsunuz.

Ayvaini Mağarası Gezisi - Bursa

Mağara yarasalara da ev sahipliği yapıyor ve içinde gezinirken onları rahatsız etmekten ve üstlerine ışık tutmaktan kaçınmak gerekiyor. Bazı yerleri oldukça yüksek olan mağaranın kimi yerlerinden geçerken eğilmek gerekebiliyor.

Ayvaini Mağarası Gezisi - Bursa

Profesyonel dağcılar ve mağaracıların sevdiği yerler arasında yer alan Ayvaini Mağarası’nda nemli ve ılık bir hava hüküm sürüyor. İçindeki yer altı deresiyle göller ve damlataşlar ise etkileyici bir güzelliğe sahip.

comments title

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi
Marmara

Yürüyen Köşk Yalova Gezi Rehberi

Yalova denilince aklımıza ilk gelen kaplıcaları olsa da Atatürk’e ev sahipliği yapmış Yürüyen Köşk’ün burada bulunuyor olması bir diğer özelliğidir. Atatürk’ün isteği ile etkilendiği ulu bir çınar ağacının etrafına yapılması istenen köşk bir aydan kısa sürede tamamlanarak 1929 yılında kullanılır hale gelmiştir. Bir süre sonra büyüyüp yeşeren çınar ağacının uzayan dalları zamanla evin çatısına dokunarak […]

Devamını oku
Marmara

Gönen Kaplıcaları Rehberi

Gönen Balıkesir’in tertemiz bir havaya ve çok güzel bir doğaya sahip olan ilçelerinden biri; Gönen kaplıcaları ise bu güzel kasabayı sağlık turizmi açısından önemli kılan unsur. 70.000 metrekarelik bir milli parkın içerisinde yer alan bu kaplıcaların sularından içmek veya banyo kürleri yapmak yoluyla faydalanmak birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Bir zamanlar Mısırlılara, Romalılara ve Bizanslılara […]

Devamını oku
Marmara

Değirmendere Gezilecek Yerler

Kocaeli ilinin en güzel yerlerinden biri olan Değirmendere küçük, sıcak ve samimi havalı güzel bir sahil kasabasıdır. 1999’da 17 Ağustos depremi sırasında yaşanan ağır hasar ve can ve mal kayıpları Değirmendere’nin nüfusunu etkilemiştir. Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı olan bu eski belde daha önceleri Gölcük’ünkinden daha kalabalık bir nüfusa sahipti. Gezilecek Yerleri ile birlikte küçük ve […]

Devamını oku