Aspendos Gezi Rehberi

Aspendos, Antalya ili Serik ilçesi sınırları içerisinde bulunan, Belkıs Harabeleri olarak da anılan, tiyatrosu ile meşhur antik kenttir. Antalya’ ya 47 km doğusunda, Köprü çay nehrinin kıyısında Serik ilçesinin 8 km kadar doğusundadır. Milattan önce 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş olan antik kent, dönemin zengin şehirlerindendir. İlk paranın basıldığı şehirlerdendir. Antik kente milattan önce 1200 yılında yunan göçleri meydana gelse de, kent ismini eski Anadolu dilinden almaktadır. Antik kent iki tepe üzerine kuruludur. Eğer Antalya civarı bir yere tatil için gitmişseniz, mutlaka zaman ayırıp Aspendos gezisi yapmanızı tavsiye ediyoruz.

13. yüzyılda Selçuklu Hükümdarı 1. Alaattin Keykubat tarafından bulunan şehir, dekore ve restore edilerek Selçuklu tarzı saray olarak kullanılmıştır.

Aspendos Gezi Rehberi

En önemli yapısı Aspendos antik tiyatrosu dur. Aspendos açık hava tiyatrosu, yüzyıllardır en iyi şekilde korunabilen açık hava tiyatrolarından biridir. Tiyatro milattan sonra 2. yüzyılda Zenon tarafından inşa edilmiştir. Açık hava tiyatrosunun yapımı yaklaşık 20 yıl kadar sürmüştür.

Aspendos antik kenti içinde, açık hava tiyatrosu dışında stadyum, bazilika ve agora gibi kalıntılarda bulunmaktadır. Kente gidildiğinde görülmesi gereken yerlerden bir diğeri ise, Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan yaklaşık 800 yaşındaki Selçuklu Taşköprü’sü dür. Köprü açık hava tiyatrosuna giden yolun 400 metre kadar doğusunda olup yanından Köprü çay nehri geçmektedir.

Şehrin içinde St.Pouli ismi verilen bir gezinti yolu mevcut olup bu yol Aspendos tan başlayıp Kanyon Ulusal Parkına kadar uzanır. Ayrıca bunlara ilave olarak rafting severler için Köprüçay Ulusal Parkı nda rafting yapma imkanı sunulmaktadır.

Açık hava tiyatrosu önceki yıllarda Aspendos Uluslararası Opera ve Türk Devlet Operası tarafından düzenlenen Bale Festivaline ev sahipliği yapmış olup, halen günümüzde konser, festival ve çeşitli benzeri etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Tiyatro akustiği ile meşhurdur. Tiyatro ses akustiği açısından öyle ince planlanmıştır ki yapımından sonra geçen onca yıla rağmen, tiyatro içindeki en küçük ses bile rahatlıkla duyulabilmektedir.

Aspendos’a Nasıl Gidilir?

Aspendos Antik Kenti, Antalya – Alanya karayolu üzerindedir. Antalya’dan yola çıkıyorsanız 44 km sonra sola dönen yolu izleyerek 2 km sonra ulaşabilirsiniz. Alanya’ya uzaklığı ise 94 kilometredir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Boğsak Koyu ve Boğsak Adası Gezi Rehberi
Akdeniz

Boğsak Koyu ve Boğsak Adası Gezi Rehberi

Mersin Türkiye’nin en güzel coğrafyasına sahip illerden biridir. Akdeniz denilince ilk akla gelen Antalya olsa da Mersin’de yaz turizmi için ideal tatil beldelerinden biridir. Akdeniz’in incisi olan Mersin’in her yanında tarihi miras bulunmaktadır. Roma, Bizans ve Klikya tarihi mirası ile gezip görülmesi gereken ilde uzayıp giden güzel kıyılara da sahiptir. Silifke, Yeşilovacıkta’ta bulunan Boğsak Koyu […]

Devamını oku
Çıralı Antalya Gezi Rehberi
Akdeniz

Çıralı Antalya Gezi Rehberi

Kemer’den Kumluca yönünde giderken 28 km sonra Çıralı ayrımı bulunmaktadır. Çıralı ayrımından sonra ise 7 km gidince deniz kenarına ulaşılmaktadır. Çıralı yakınlarında bulunan Yanartaş (Chimaera) ve Olympos antik kentleri bulunmaktadır bundan dolayı Çıralıya ilgi artmaktadır. Çıralı yolu dar ve virajlı fakat bu yolda yolculuk yapmak çok keyiflidir. Çıralı yoluna paralel dere akmaktadır. Yeşillikler arasında giderken […]

Devamını oku
Düden Şelalesi Gezi Rehberi
Akdeniz

Düden Şelalesi Gezi Rehberi

Antalya’daki önemli mesire alanlarından biri de Düden Şelalesi’dir. Özellikle sıcak yaz aylarında Düden şelalesi ve çevresindeki piknik alanı doğanın içerisinde güzel ve serin bir gün geçirmek isteyenler için çok uygundur. Antalya’nın halkı veya tatilcilerin her zaman yoğun ilgi gösterdikleri mesire alanıdır. Şelale kentin 12 km kuzeyinde bulunmaktadır. Otobüs ve minibüslerle şelaleye gidebilirsiniz. Bıyıklı düdeninden kaybolan […]

Devamını oku