Artabel Tabiat Parkı Gümüşhane

Gümüşhane ilinin en yüksek noktası olan Abdal Musa Tepesi (3331 m.) eteklerindeki Artabel Gölleri Tabiat Parkı kent merkezine 60 km. uzaklıkta bulunuyor. 5859 hektarlık bir alanı kaplayan parkın sınırları içinde 20’nin üstünde buzul krater gölü bulunuyor. Peygamber çiçeği, saman çiçeği, kaplan otu, bodur mazı ve altın çiçeği gibi bitkilerin yanında birçok yaban hayvanına da ev sahipliği yapan Artabel Tabiat Parkı gölleri kadar başta kayaçlar olmak üzere ilginç jeomorfolojik oluşumlarıyla da dikkat çekiyor.

Parka ulaşmak için Gülaçar Köyü’den Artabel Gölleri’ne doğru giden yürüyüş yolunda ilerlemeye başladığınızda üçüncü kilometreden itibaren akan dereler ve zengin bitki örtüsü gözlerinizin önüne serilmeye başlıyor.

Benzersiz güzelliğiyle doğanın insanlara bir armağanı olan park sonbahar geldiğinde yazın büründüğü yeşil örtüden sıyrılmaya başlıyor. Geceleri hava sıcaklığı sıfırın altına indiğinde krater gölleriyle onları besleyen dere ve şelalelerin kısmen donması ortaya fotoğraf tutkunlarının hayranlıkla çektiği farklı güzellikler çıkmasına yol açıyor. Peyzaj değerleri açısından yüksek bir potansiyele sahip olan milli parkta bölgede bir zamanlar yaşanmış olan savaşların izlerine de rastlanıyor.

Domuz, geyik, ,gelincik, kızıl keçi, sansar, sincap çakal ve ayıların barınağı olan Artabel Tabiat Parkı atmaca, kaz, akbaba, kerkenez, ispinoz, su tavuğu, kartal, kuyruk sallayan, akbaba ve şahin gibi kuş türlerini de ağırlıyor. Ayrıca bölgedeki göl ve akarsularda alabalıklarla yılan balıkları yüzüyor.

Artabel Tabiat Parkı Gümüşhane

Yazın sıcak günlerinde ülkemizin birçok yeri sıcaktan kavrulurken Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nı ziyaret edenler kar ve buzul kütleleriyle karşılaşabiliyor. Gümüşhane’deki bu güzel doğa parkı buzul ve dağ gölleri, ormanlar, yüksek dağ zirveleri, dağ ekosistemleri, zengin florası ve faunasıyla ciddi bir turistik potansiyele sahip.

comments title

  1. Parka ulaşmak için Gülaçar Köyü’den Artabel Gölleri’ne doğru giden yürüyüş yolunda ilerlemeye başladığınızda üçüncü kilometreden itibaren akan dereler ve zengin bitki örtüsü gözlerinizin önüne serilmeye başlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Karadeniz

İnaltı Mağarası – Sinop

Sinop ilinin Ayancık ilçesine 35 km mesafede bulunan İnaltı köyünün yanındaki İnaltı Mağarası bir Sinop tatili sırasında görülmesi tavsiye edilen yerlerdendir. Mağaraya ulaşmak için güzel bir manzarası olan toprak bir yoldan yürümek gerekir. Köyde biraz dinlenip 500 metrelik bir tırmanıştan sonra deniz seviyesinden 1070 m yukarıda olan bu mağaraya ulaşabilirsiniz. 2001-2003 yıllarında yapılan yol çalışmasından […]

Devamını oku
Karadeniz

Hatila Vadisi Milli Parkı

Artvin gezilecek yerler listesinde adı geçen yerlerden Hatila Vadisi Milli Parkı derinlik volkanizmasının ürünü olan değişik kayaç türlerinin görüldüğü, orta kesimlerinde kanyon ve boğazlar bulunan ve çok sayıda bitki türüne ev sahipliği yapan bir alandır. Vadide bulunan 530 çeşit bitki türünden 50 kadarı ilaç sanayi için kullanılan bitkilerdir. Hatila Deresi ile çok sayıda yan derelerini […]

Devamını oku
Karadeniz

Kartalkaya Kayak Merkezi – Bolu

Bolu’nun güneydoğusunda ve Bolu il merkezine 28 km. mesafede bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi ziyaretçilerinde alışkanlık yapan, kayak ve snowboard yapmayı gece eğlenceleri ve piyasa yapmanın önünde tutan kayak severlerin özellikle tutkun olduğu bir yerdir. Güzel eğimli ve bakımlı pistleriyle ülkemizin kendinden övgüyle söz ettiren kayak mekanları arasında yer alan Kartalkaya Alp disiplini kayak, tur kayağı […]

Devamını oku