Antakya – Hatay Gezi Yerleri

Antakya – Hatay Gezi Yerleri

Antakya birçok topluluğa ev sahipliği yapmış olup çok zengin bir tarihi kültüre sahiptir. Antakya tarihi yerleri açısından çok zengin olmasının yanı sıra yemek kültürü olarak da çok zengin. Antakya’da mutlaka görmeniz ve yemeniz gerekenlere geçmeden önce genel bir bilgi vermek isterim. Antakya’nın kıyıdan uzaklığı 22 km ‘dir. Denizden yüksekliği ise 80 km’dir.

Şehrin ortasından Asi Nehri geçmektedir. Asi Nehri Güney’den Kuzey’e ters akan tek nehirdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kozmopolit kentlerinden birisidir. Çok uzun bir süre bir arada yaşamış, etnik kökenleri, dinleri farklı birçok topluluğa ev sahipliği yapmış bu kent UNESCO barış kenti adayı olmuş ve ikinci kent seçilmiştir.

Antakya – Hatay Gezi Yerleri

Antakya Görülmesi Gereken Yerler

St. Pierre Kilisesi: Antakya’nın 2 km kuzeydoğusunda olup 13 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 9.5 metre genişliğinde doğal mağaradır. 1963 yılında Papa VI. Paul tarafından burası Hıristiyanların Hac yeri olarak kabul edilmiştir.

HARON (Cehennem Kayıkçısı): St. Pierre Kilisesinin 20 m. uzağında bulunmaktadır. Kayalara oyulmuş bir büst bulunmaktadır. Bu büst başında örtü bulunan bir insan portresidir.

Antakya – Hatay Gezi Yerleri

Hatay Arkeoloji Müzesi (Antakya Mozaik Müzesi): Mozaik koleksiyonu zenginliği bakımından dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Para koleksiyonu açısındansa üçüncü sıradadır. Yapılan kazılarda çıkartılan çeşitli süs eşyaları, heykeller ve mezarlar sergilenen eserler arasındadır. Bu müzeyi mutlaka gezmelisiniz.

Beşikli Mağara: Kayaya oyulmuş mezar kompleksidir.

Titus – Vespasianus Tüneli ve Kaya Mezarları: Kanal 1.330 metre uzunluğundadır. Roma dönemine ait 13 kaya mezardan oluşmaktadır.

St. Simeon Manastırı: Aknehir Beldesi sınırları içinde 479 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde kurulmuştur. M.S. 6.yy yapılmıştır.

Harbiye (Daphne): Antakya’ya uzaklığı 10 km dir. Büyük restoranların bulunduğu lezzetli yemekler yiyebileceğiniz turizm merkezidir.

Seleukeia Pierria (Çevlik) Ören Yeri: Şehir Roma çağında en parlak günlerini yaşamıştır. Şehirden günümüze Antik Liman kalıntısı, Titus – Vespasianus Tüneli, Dor mabedi ve Kaya mezarları kalmıştır.

Habib-i Neccar Camii: Anadolu’nun ilk camiidir ve Müslümanlık buradan Anadolu’ya yayılmaya başlamıştır. M.S 636 yılında inşa edilmiştir.

Vakıflı Ermeni Köyü: Bu köyü diğerlerinden ayıran özellik Ermenistan sınırları dışında yer alıp da tüm nüfusu Ermenilerden oluşmasıdır.

Uzun Çarşı: Yöresel ürün, baharat ve el sanatları gibi her türlü ihtiyaç maddesini bulabileceğiniz otantik bir çarşıdır.

Bayezid-i Bestami Makamı: Bayezid-i Bestami adına bir cami ve ziyaret yeri bulunmaktadır. Kalenin bazı bölümleri kısmen ayaktadır.

Payas Sokulu Mehmet Paşa Külliyesi: Külliye bünyesinde; 45 dükkanlı han, imaret, çifte hamam, cami ve medrese bulunmaktadır.

Antakya Surları
Şeyh Ahmet Kuseyri Camii ve Türbesi
Ortodoks Kilisesi (Aziz Piyer ve Aziz Paul)
Hızır Türbesi ve Musa Ağacı
Ulu Camii
Katolik Kilisesi
Protestan Kilisesi
Havra
Meydan Hamamı
Antakya Sokakları
Kızlar Sarayı
Bakras Kalesi
Payas Kalesi
Koz Kalesi
Darb-ı Sak Kalesi
Yenişehir Gölü
Batıayaz
İssos (Epifenya) Harabeleri
Barlaam Manastırı
Aççana Ören yeri

Antakya’ya gelip bu tarihi güzellikleri gezip gördükten sonra yemeden gitmemeniz gerekenler ise şunlardır:

Antakya Yemekleri

Antakya Mezeleri: Tereyağlı Humus, Tarator, cevizli biber, Çiğ köfte, Babagannuc, Kekik Salatası, Süzme yoğurt, Biber yoğurtlama (çok acıdır haberiniz olsun), Çökelek salatası. Bu çok lezzetli mezeleri harika doğa manzarasına sahip ’ta Kule Restoran’da yiyebilirsiniz.

Buranın dışında Anadolu Restaurant veya Sveyka Restaurant’a da gidebilirsiniz.

Antakya Künefe: Künefe de ise iki çeşit var; Harbiye tipi ve Çarşı tipi künefe. İkisini de tatmanızı tavsiye ederim. Harbiye tipi künefeyi birçok restoranda yiyebilirsiniz. Çarşı tipi künefeyi yemek için Ferah künefeyi tavsiye ederim.

Antakya Ana Yemekler: Kabak Boraniye, Yaprak sarması, Aşür (Hrise), Kaytaz böreği, Oruk. Bu yemekler gerçekten çok lezzetli mutlaka tatmalısınız.

Döner kebap: Lavaş ekmeğine dürüm olarak yiyebilirsiniz çok güzel.
Haytalı, Kabak tatlısı ve ceviz reçeli

Bu harika yemek ve tatlıların üstüne isterseniz nargile keyfi yapabilirsiniz.

comments title

  1. Antakya gezisi beni en çok etkileyen yurtiçi gezilerimden biri olmuştur. Hele yediğim o nefis yemekler… Antakya’yı mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Boğsak Koyu ve Boğsak Adası Gezi Rehberi
Akdeniz

Boğsak Koyu ve Boğsak Adası Gezi Rehberi

Mersin Türkiye’nin en güzel coğrafyasına sahip illerden biridir. Akdeniz denilince ilk akla gelen Antalya olsa da Mersin’de yaz turizmi için ideal tatil beldelerinden biridir. Akdeniz’in incisi olan Mersin’in her yanında tarihi miras bulunmaktadır. Roma, Bizans ve Klikya tarihi mirası ile gezip görülmesi gereken ilde uzayıp giden güzel kıyılara da sahiptir. Silifke, Yeşilovacıkta’ta bulunan Boğsak Koyu […]

Devamını oku
Çıralı Antalya Gezi Rehberi
Akdeniz

Çıralı Antalya Gezi Rehberi

Kemer’den Kumluca yönünde giderken 28 km sonra Çıralı ayrımı bulunmaktadır. Çıralı ayrımından sonra ise 7 km gidince deniz kenarına ulaşılmaktadır. Çıralı yakınlarında bulunan Yanartaş (Chimaera) ve Olympos antik kentleri bulunmaktadır bundan dolayı Çıralıya ilgi artmaktadır. Çıralı yolu dar ve virajlı fakat bu yolda yolculuk yapmak çok keyiflidir. Çıralı yoluna paralel dere akmaktadır. Yeşillikler arasında giderken […]

Devamını oku
Düden Şelalesi Gezi Rehberi
Akdeniz

Düden Şelalesi Gezi Rehberi

Antalya’daki önemli mesire alanlarından biri de Düden Şelalesi’dir. Özellikle sıcak yaz aylarında Düden şelalesi ve çevresindeki piknik alanı doğanın içerisinde güzel ve serin bir gün geçirmek isteyenler için çok uygundur. Antalya’nın halkı veya tatilcilerin her zaman yoğun ilgi gösterdikleri mesire alanıdır. Şelale kentin 12 km kuzeyinde bulunmaktadır. Otobüs ve minibüslerle şelaleye gidebilirsiniz. Bıyıklı düdeninden kaybolan […]

Devamını oku