Amasra – Bartın
Tatil yapmaya vaktim yok ama çok bunaldım kısa bir molaya ihtiyacım var diyorsanız, sizin için en uygunu Amasra’da bir hafta sonu tatili. Amasra Batı Karadeniz’de küçük bir liman kenti. Bartın iline bağlı ve il merkezine 17 kilometre mesafede.
Amasra’nın benzersiz bir konumu var ve doğal güzellikler açısından çok zengin. İki adalı, iki koylu, beş tepeli bir yarım ada Amasra. Denizi temiz, balığı bol. Çarpık yapılaşmasını da görmezden gelirsek güzel bir tatil yeri.
Amasra’nın tarihi geçmişi çok renkli birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış.
Amasra müzesi, gerek binanın mimarisi, gerekse sergilenen eserler açısından benzerlerinin en iyileri arasında yer alıyor. Müzede, yörede iz bırakan Roma’da Osmanlı’ya birçok dönemden eserler bulunmakta. Aynı zamanda Karadeniz’de batan ticaret gemilerinden çıkarılan anforalar da sergileniyor.
Amasra kalesi, Boztepe ve Zindan mahallelerinden oluşan iki ada kütlesi üzerinde bulunuyor.
Amasra kalesinin bulunduğu ada, kente tarihi kemer Köprüsü’yle bağlanıyor. Karadeniz’in kabardığı günlerde buradan ıslanmadan geçmek mümkün olmuyor.
Amasra ile Bartın’ın Kurucaşile ilçesi arasındaki koyların çoğu doğallığını koruyor. Kuş Kayası, Amasra – Bartın yolunun dördüncü kilometresinde. Bu eser MS 1. yüzyılda Roma imparatoru Cladius tarafından yolcuların dinlenmesi için yaptırılmış.
Bu tarihi ve doğal güzellikleri gezdikten sonra alışveriş yapmadan olmaz diyorsanız, Kaledibi ve Çekiciler çarşıları tam size göre. Burada el işi ağaç işçiliğinin en güzel örnekleri var. Hem tanıdıklara, arkadaşlara hediyelik bir şeyler alabilir hem de kendi evinize bu güzel el sanatlarından alabilirsiniz. Çok uzun geçmişinden beri Amasra, etrafındaki ormanlarda şimşir, kestane ve ıhlamur gibi ağaçlarının bolluğu nedeniyle, ağaç işlemeye dayalı mesleklerin yatağı olmuştur. Çekiciler Çarşısı; eskiden “sıra dükkanlar” adı verilen sokakta uzun bir geçmişi olan “çekicilik” el sanatının vücut bulduğu bir sokaktır. Amasra’ya gelen turistlerin yoğun ilgisiyle ahşap hediyelik eşya yapımı ve satışı bu çarşıda sürmektedir. Bu güzel elsanatı geçmişten günümüze devam etmektedir.
Amasra’ya ulaşımda değişik yol alternatifleri var. Size Safranbolu üzerinden gitmenizi tavsiye ederim. Safranbolu’nun doğal güzelliklerini de görün ve güzel lokumundan yiyin, ağzınız tatlansın. Tatlı bir tatil geçirin.
Amasra – Bartın Ulaşım
İstanbul’dan Safranbolu’ya oradan da Amasra’ya 477 km yol.
(İstanbul TEM gişeler – Gerede sapağı 294 km. Gerede sapağından Safranbolu 92 km. Safranbolu-Amasra 91 km.)
İstanbul’dan Bartın oradan da Amasra’ya 409 km.
(İstanbul TEM gişeler – Bartın sapağı 279 km. Bartın sapağından Amasra 130 km.)
Amasra’ya geçen yıl gitmiştik ucuz tatil için uygun biryer.