Eşsiz doğası ve tarihi dokusu ile tatilcileri kendisine hayran bırakan bir beldedir Alaçatı. Son dönemlerde tatilcilerin akın akın gittiği beldede yapılacak çok fazla şey bulunmakta olup size bunlardan bir kısmını belirteceğiz.
Alaçatı rengarenk pencere ve kapıların süslediği cumbalı taş evleri ile çok farklı bir tatil beldesi. Sardunya ve begonvillerin sarmaladığı Arnavut kaldırımlı sokakları ile gezilip görülmesi gereken yerlerdendir. Lavanta kokulu hediyelik eşya dükkanları ve mavi sandalyeli kafe ve restoranları ile çok keyif alacağınız bir beldedir.

Alaçatı‘ya gidince ilk yapmanız gereken konaklayacağınız yerin Butik otel olmasıdır. Alaçatı’da bulunan butik otellerde konaklarsınız beldenin tarihi dokusunu daha iyi yaşamış olursunuz. Her biri çok farklı bir kimliğe sahip olan butik oteller dört mevsim misafirlerini ağırlamaktadırlar. Birçoğu 100 yılı aşmış tarihi yapılardır. 100 yılı aşkın bu tarihi yapılar aslına uygun olarak restore edilmiş ve misafirlerini beklemekteler. Otelin cumbasında oturup Türk kahvesi keyfi yapabilir, ege usulü kahvaltısı ile eşsiz lezzetler tadabilirsiniz.
Cam gibi denizi ve çok güzel kumsalı her sezon yerli ve yabancı tatilcileri ağırlamaktadır Alaçatı. Yılın 330 günü rüzgarlı olmasından dolayı Rüzgar sörfü tutkunları Alaçatı’ya akın etmektedir. Dünyanın en iyi rüzgar sörfü alanlarından biri olan Alaçatı Uluslararası yarışlara da ev sahipliği yapmaktadır. Altın sarısı kumları ve cam gibi denizi ile Alaçatı’da deniz keyfi yaşamakta çok büyük bir ayrıcalıktır. Plajlarda bulunan Beach te oturup sörf yapanları izleyebilir ve gün batımının eşsiz görüntüsünü yaşayabilirsiniz. Çeşme Alaçatı’da Rüzgar Sörfü yazımızı okuyabilirsiniz.
Çeşme’ye gelip te kumru yememek düşünülemez. Nohut mayalı susamlı ekmek arasında sucuk, domates ve tulum peynirinden oluşan kumru enfes bir tat. Tabii ki yanında ev yapımı turşu ve ayran olmazsa olmazı. Kumru gündüz atıştırmalık olarak yenilebilir. Ayrıca gece eğlencesinden dönüşte kumru, turşu, ayran üçlemesi ile gün bitirilmelidir.
Ayrıca Alaçatı’ya özgü sakızlı muhallebi, Alaçatı kurabiyesi ve dondurması mutlaka yenilmesi gereken lezzetlerdir. Alaçatı’nın merkezinde bulunan kafelerde akşamüstü oturup bu lezzetleri mutlaka tatmalısınız.
Alaçatı pazarı da mutlaka gezilip görülmesi gereken çok renkli yerlerdendir. Her cumartesi kurulan pazarda yakın köylerde üretim yapan köylüler gelip taze otları ve sebzeleri satmaktadırlar. Ayrıca kaliteli giyim ürünleri de bu pazarda satılmaktadır. El yapımı reçeller ve baharatları da pazarda bulmak mümkündür.
Hacımemiş sokağı gezilmesi gereken yerlerdendir. Galerileri, antikacı dükkanları, seramik ve cam işçiliği atölyeleri ile çok farklı bir sokak burası. Özgün ürünler arayanlar için çok güzel ve farklı bir yer . Kemalpaşa Sokağı da gezilmesi gereken bir sokaktır. Burada pek çok kafe ve eğlence mekanı bulunmaktadır.
Doyumsuz Ege mutfağı ve mezeler sunan restoranları ile Alaçatı eşsiz lezzetler tadacağınız bir beldedir. Yerel lezzetler ve Ege otlarının zenginliğini görebileceğiniz çok fazla restoran bulunmaktadır. Çok bilinenlere gidebileceğiniz gibi küçük fakat özgün olan restoranlarda da güzel bir ziyafet çekebilirsiniz.
Cumbalı taş evlerin aslına uygun olarak restore edilip restoran olarak işletilmekte olan mekanlarda hem nostalji yapabilir hem de eşsiz tatları ile müthiş ziyafet çekebilirsiniz.
İster deniz kenarında isterseniz akşam midye dolma bira yiyebilirsiniz. Soğuk bir biranın yanında yiyeceğiniz midye dolmanın tadı damakta kalıyor. Seyyar midye dolma satıcılarından da güvenle yiyebilirsiniz.
Yel değirmenlerinden gün batımını izlemekte çok büyük keyif yaşatacaktır. Alaçatı merkezde yer alan küçük bir tepenin üstünde 4 tane yel değirmeni bulunmaktadır. Burada günün sonunda yorgunluk kahvesi içebilir ve gün batımı izleyip fotoğraf çekebilirsiniz.
Alaçatı İzmir Adnan Menderes Havalimanına 85 kilometre uzaklıktadır. Bu da araçla yaklaşık 45 dakika sürmektedir. İsterseniz havalimanından araç kiralayabilirsiniz veya taksi ile gidebilirsiniz.
Alaçatı Ot Festivali Ne Zaman?
Alaçatı sadece yazın değil dört mevsimde gidilebilecek tatil merkezlerimizdendir. Alaçatı Ot Festivali 2018 6-8 Nisan tarihlerinde yapılacaktır. Alaçatı’da düzenlenen etkinliklerden biri olan Alaçatı ot festivale çok ziyaretçinin bölgeye akın etmesini sağlamaktadır. Efsaneler göre Alaçatı’da 1001 çeşit ot yetişmektedir. Alaçatı ot festivalinde şifalı otlar ile yapılan yemekler sergilenmekte ve çeşitli yarışmalar düzenlenmektedir. Festivalde yapılan yemeklerde beldede üretilen zeytinyağlar kullanılmaktadır. Bahar ayında güzel bir tatil yapmak isteyenler mutlaka tarihleri takip etmeliler. Alaçatı ot festivali her yıl düzenlenmekte. Baharın ilk günlerinin güzelliğini yaşamak ve farklı lezzetler tatmak için çok iyi bir seçenektir.
Alaçatı ile ilgili diğer yazıları okuyabilirsiniz.
Alaçatı Tatil Rehberi
Alaçatı – Çeşme – İzmir
Alaçatının eski tadı kalmadı.
nerde o eski alaçatı her tarafı mafya ele geçirmiş en ufak şeyde üzerine yürüyorlar
Alaçatı tavsiye etmiyorum hem kalabalık hem pahalı